Annonce:
Annonce:

Vi er før blevet 'advaret' - men intet skete

I april 2020 regnede eksperterne også på, hvad der ville ske, når restriktionerne blev lempet. Men da vi nåede frem til maj, skete intet trods advarslerne

Institutioner på Bornholm og mindre butikker tværs over landet slog her til morgen dørene op ifbm. den dagens lille genåbning.
Annonce:
Følg Samfund

Vi har prøvet det før, og nu skal vi til det igen. Restriktionerne skal langsomt udfases, og samfundet skal åbne igen.

Eksperterne har igen regnet på det, og de forudser en markant stigning af smittede og indlagte. Men hvordan gik det egentlig sidste gang? Og hvor tæt var de på at ramme plet, da de lavede samme beregning i april 2020?

Ekstra Bladet har sammenlignet tallene fra Statens Serum Instituts rapport fra 6. april, hvor deres eksperter lavede en såkaldt 'matematisk modellering af covid-19-smittespredning og sygehusbelastning ved scenarie for delvis genåbning af Danmark'.

Eller bare en god gammeldags beregning for et scenarie, hvor dagtilbuddene åbnede, de mindste børn fra 0.-5. klasse og afgangseleverne kunne komme i skole og ansatte i private virksomheder kunne gå på arbejde, hvis det var forsvarligt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Annonce:

Intet skete
Her blev det estimeret, at vi i en periode fra primo maj til midten af maj ville have 264 på intensiv og 649 øvrige indlagte, hvis vi fortsatte med social afstand. Uden social afstand ville 767 være på intensiv, mens 1893 øvrige ville have brug for hospitalsbehandling. Disse tal var en median af de forskellige scenarier forbundet med stor usikkerhed.

Men sådan gik det ikke. Langtfra.

Sundhedsstyrelsens status fra 13. maj til 20. maj 2020 viser, at der dengang var 164 indlagte i alt på de danske sygehuse. Heraf var 37 af dem på intensiv.

Artiklen fortsætter under graferne ...

Her er eksperternes estimat af antallet af indlagte, en måned efter de første restriktioner blev lempet. Foto: SSI
Her er eksperternes estimat af antallet af indlagte, en måned efter de første restriktioner blev lempet. Foto: SSI

Her er eksperternes estimat af antallet af indlagte på intensiv, en måned efter de første restriktioner blev lempet. Foto: SSI
Her er eksperternes estimat af antallet af indlagte på intensiv, en måned efter de første restriktioner blev lempet. Foto: SSI
 

Nu står vi et år senere med nye beregninger, men det skal dog understreges, at situationen ikke kan sammenlignes en til en. De forskellige mutationer er en ny afgørende spiller, mens vi lemper restriktionerne lidt over en måned tidligere end sidst. Og netop mutationer er en gamechanger

Kæmpe usikkerhed
Ifølge afdelingschef i Sundhedsstyrelsen Tyra Grove Krause skyldes det især B117.

Annonce:

- Det skyldes især, at vi har fået B117 på banen, som vil betyde, at vi vil se endnu større stigninger i smitten, når vi begynder at lempe, fordi den er mere smitsom end de andre varianter, vi har været vant til, har afdelingschef i Sundhedsstyrelsen Tyra Grove Krause tidligere sagt til DR.

I forbindelse med eksperternes rapport skal det understreges, at der skal tages en hel del forbehold. Effekten af vaccinerne, forårets og sommerens effekt på virus, B117's mulige større risiko for indlæggelse og det manglende svar på konsekvenserne af genåbningen af de mindste skoleklasser skaber en vis usikkerhed for effekten af den beregnede genåbning.

Reelt er der ingen, der med sikkerhed kan sige, hvordan tallene vil udvikle sig.

Netop den usikkerhed spurgte Ekstra Bladet Allan Randrup om i sidste uge. Han er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet og medlem af den ekspertgruppe, der har lavet beregningerne.

- Det er vist på kurverne, hvor stor usikkerheden er, og det er en usikkerhed, der bliver større jo længere, man kommer hen i tiden. Det er der ikke så meget at gøre ved, og derfor bliver de brugt som en guideline.

Læs alt om ekspertgruppens anbefalinger her:

Annonce:

Ekspertgruppe: Sådan kan dele af Danmark genåbnes

Heunicke om beregninger: Nogle butikker kan genåbne

Ser bort fra foråret: Det er med vilje

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: