Vi er håndværkere - os skal de ikke bullshitte

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Journalistik er et håndværk, som fordrer research, god spørgeteknik, en sund skepsis
og bevidstheden om, at alle har et motiv til at gøre eller sige, som de gør.
(FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO)
Journalistik er et håndværk, som fordrer research, god spørgeteknik, en sund skepsis og bevidstheden om, at alle har et motiv til at gøre eller sige, som de gør. (FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO)

FOR NYLIG blev jeg spurgt, hvad en rigtig journalist er.

Jeg sagde, at det er én, der har en god næse for historier, én som vil noget med journalistikken, og én som har robustheden til at stå op imod autoriteter og spin.

I disse dage ansætter vi praktikanter fra journalistuddannelserne.

Det er en halvårlig glæde at få nye talenter inden for dørene. Det er fedt at se dem folde sig ud og blive dygtigere og dygtigere, efterhånden som de suger til sig på redaktionen og i marken. Vi har haft mange fantastiske praktikanter gennem tiderne.

MEN DET ER OGSÅ forbundet med en vis frustration, når vi står over for elevflokken og skal rekruttere et nyt hold. De er meget unge.

Mange af dem er gået direkte fra gymnasiet, og deres paratviden halter gevaldigt.

Det er desværre ikke kun viden, fra dengang mor her var dreng, de mangler. Det er også viden om relativt nye samfundsfænomener og markante personligheder i tiden, som gør dem blanke i blikket.

Hvorfor sørger journalistuddannelserne ikke for at banke ind i hovedet på eleverne, hvor vigtigt det er at holde sig bredt orienteret? At det er et ufravigeligt krav, selv om man kommer fra curlinggenerationen.

DER ER NOGEN, der mener, at generalisternes tid er forbi, men jeg synes mere, det handler om, at kvaliteten af generalisterne er for dårlig, og det falder tilbage på uddannelserne.

Jeg tror ikke nødvendigvis på, at vi får bedre journalister af at kræve, at de alle bliver udstyret med en akademisk uddannelse. Det kan være rigtig fint med en særlig viden om f. eks. økonomi, men det kan være lige så fint at have arbejdet et par år som hjemmehjælper eller som taxachauffør, før man går i gang med journalistuddannelsen.

JEG LÆGGER VÆGT PÅ, at journalister kan deres håndværk. At det vigtigste ikke er at have nøjagtig så stor viden om et bestemt emne, som den man interviewer.

Det vigtigste er den gode spørgeteknik og den sunde skepsis. At være bevidst om, at alle har et motiv til at gøre eller sige, som de gør, og at der kan være visse påstande, der skal dobbelttjekkes. At verden er fuld af professionelt spin, som journalisten skal kunne gennemskue og holde sig fri af.

Det håndværk skal eleverne lære på skolerne. I hvert fald i den rå form. Så skal vi andre nok forfine det, mens de er i praktik hos os. Vi skal nok lære dem at gennemskue magthavernes bullshit.

Hvis vi akademiserer journalistuddannelserne og glemmer håndværket, risikerer vi at få en generation af journalister, som selv er marineret i magtens sprog og derfor ikke går op imod det.

Næste gang jeg bliver spurgt, hvad en rigtig journalist er, vil jeg sige: Det er drengen i H. C. Andersen-eventyret.

Ham, der tør sige, hvad andre ikke tør: Hør her, fine mand, du fører dig frem, men du har jo ikke noget tøj på. Hvad sker der for det?.

42 kommentarer
Vis kommentarer