Vi køber kopicigaretter fyldt med ekskrementer og plastik

En ny rapport viser, at handlen med sundhedsskadelige kopicigaretter er steget med 10 millioner på et år.

Det er ikke kun kopimøbler og kopitasker, danskerne køber flittigt.

En ny rapport fra revisionshuset KPMG viser, at handlen med kopicigaretter i Danmark er steget fra 20 til 30 millioner cigaretter fra 2014 til 2015.

Det svarer til, at hver femte solgte cigaret er illegal.

Ifølge Tobaksproducenterne ser man stigningen, fordi de kriminelle bagmænd har for let spil.

- Vi formoder, at grunden er, at der er relativ høj gevinst for de organiserede kriminelle, og samtidig er der en lav risiko, siger direktør Louise Feilberg.

En kopicigaret er ulovligt produceret og kommer eksempelvis fra Østeuropa, hvorfra den smugles op til Danmark og sælges videre på det sorte marked.

Det sker blandt andet på det sociale medie Facebook i lukkede fora.

Tobaksproducenterne ønsker forsat øget samarbejde med de danske myndigheder for at komme handlen til livs.

Men de mener også, at danskerne bør bruge deres sunde fornuft og gå uden om de billige cigaretter, der kan være endnu mere sundhedsskadelige end almindelige cigaretter.

- Vi har fået nogle af dem undersøgt i laboratorier, og kopicigaretter udgør en stor sundhedsmæssig risici, fordi de indeholder alt fra rotteekskrementer til plastik og asbest, siger Louise Feilberg.

Samtidig advarer hun om sikkerhedsfarer ved kopiprodukterne.

- Så er der også et sikkerhedselement, man skal tænke på. For lovlige cigaretter er kontrolleret på mange måder. Blandt andet er de selvslukkende, og det kan man ikke kontrollere ved en kopicigaret, lyder det.

5 kommentarer
Vis kommentarer