Vi lever længere - men med dårligere helbred

Vi lever længere, men vores livskvalitet i et længere liv forringes af sygdomme og skavanker, viser studie

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

En ny undersøgelse om danskernes levetid bringer en god og en dårlig nyhed:

Den gode er, at vi lever stadigt længere. Den dårlige er, at vi kan se frem til flere år i livet med sygdomme og skavanker. Især lungesygdommen KOL samt dårlig nakke og ryg forringer ofte vores livskvalitet.

- Danskerne lever længere, blandt andet fordi vi er blevet bedre til at behandle en lang række sygdomme. Men behandling garanterer ikke altid, at man bliver rask. Nogle gange overlever man, men med en nedsat livskvalitet på grund af sygdommen.

Det siger overlæge Thomas Truelsen fra Neurologisk Klinik på Rigshospitalet og medforfatter til den tværnationale undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

For at møde udfordringerne advarer Thomas Truelsen om, at det ikke er nok at poste flere penge i sundhedsvæsnet. Det er også bydende nødvendigt, at der i Danmark fremover satses endnu mere på at forebygge sygdomme og skavanker.

- Allerede nu er der pres på sundhedsydelserne. Og vi må forvente, at der kommer endnu mere pres på. Det bliver meget dyrt, hvis vi skal behandle os ud af det. Forebyggelse bliver bare mere og mere vigtigt, siger han.

- Vi bliver simpelthen nødt til at stramme os an. Vi har længe hørt på, at vi skal leve sundt, motionere og holde op med at ryge. Men det kan være, at vi skal til at have lidt mere fokus på, hvordan vi får implementeret de ting, vi ved i forvejen.

Overlægen nævner som eksempel:

- Skal rygning koste mere, skal vi købe tobak fra apoteket, skal der være en differentieret moms, så de sunde fødevarer bliver billigere og de usunde dyrere?

- Og så kan vi kigge på, hvordan vi indretter vores arbejdspladser, så vi undgår så mange skader på ryg og nakke og skabe bedre arbejdsforhold og sikrer, at vi kan være fysisk aktive, siger Thomas Truelsen.

Undersøgelsens resultater er ifølge Thomas Truelsen også en udfordring i forhold til samfundets forventning om, at vi danskere i takt med længere levetid også forventes at blive længere på arbejdsmarkedet.

17 kommentarer
Vis kommentarer