'Vi sigter ikke mod mennesker. Men folk fra Moskva er ikke mennesker'

Nationalistisk ungdomsparti træner børn helt ned til otte år til væbnet kamp mod Rusland

Ukrainske børn og teenagere - af begge køn - tilbragte noget af deres sommerferie på at lære at dræbe russere. Foto: AP
Ukrainske børn og teenagere - af begge køn - tilbragte noget af deres sommerferie på at lære at dræbe russere. Foto: AP
Følg Samfund

Selvom konflikten mellem Ukraine og Rusland er blevet afdæmpet, siden krisen var på sit højeste i 2014, er hadet til Rusland stadig tydeligt flere steder i Ukraine.

Og for nogle unge i landet bliver de tilsyneladende brødfødt med det had, som var det almen skoleundervisning.

Således har nyhedsbureauet AP i sommer været på besøg i en ungdomslejr i det vestlige Ukraine, hvor børn helt ned til otteårs-alderen deltager.

Hovedformålet med lejren er ifølge AP at træne de unge til væbnet kamp mod russiske invasionsstyrker.

- Vi sigter aldrig vores våben mod mennesker. Men vi regner ikke separatister, små grønne mænd og besættere fra Moskva for at være mennesker. Så vi kan og skal sigte mod dem, lyder det fra instruktøren Yuri 'Chornota' Cherkashin.

'Små grønne mænd' er et kaldenavn for de styrker, der var med til at besætte Krim-halvøen i 2014, og som havde grønne uniformer uden angivelse af tilhørsforhold på. Især i Ukraine var der en klar opfattelse af, at det i virkeligheden var professionelle russiske soldater.

- Kan gå galt hvert et øjeblik
Yuri Cherkashin har selv deltaget i kampen mod pro-russiske separatister i det østlige Ukraine, hvor han blev såret i kamp, og han er nu leder for Sokil, der er ungdomsparti for det stærkt nationalistiske parti Svoboda.

Sokil står for at arrangere de nationalistiske sommerlejre, hvor helt unge altså bevæbnes og trænes til kamp. Den ældste på lejren, som AP besøgte, var 18 år gammel.

- Hvert et øjeblik kan tingene gå galt i vores land. Og det skal man være klar til. Det er derfor, jeg kom til denne lejr. For at lære at beskytte mig selv og dem, jeg holder af, siger den 18-årige Mykhailo til AP.

Se flere billeder fra lejren herunder

Træner børn til at dræbe i ukrainsk nationalistisk lejr

Støttes af regeringen
Selvom indholdet på sommerlejren må siges at være højst kontroversielt, bliver det støttet af den ukrainske regering.

Således har regeringen ifølge AP øremærket fire millioner grynia (knap én million kroner) til afholdelsen af flere af de mange nationalistiske ungdomslejre.

Ifølge Natalia Vernigora, der er talsmand for Ministeriet for Ungdom og Sport, bliver pengene uddelt af et panel, der kigger efter 'tegn på fremmedhad og diskrimination', men som dog ikke analyserer specifikke gruppers aktiviteter.

Hadet til Putin, Rusland og separatister er dog ikke det eneste, der bliver dyrket på sommerlejrene.

Således fortæller Cherkashin, at de unge også bliver trænet i at bekæmpe 'udfordringer, der fuldstændig kan ødelægge Europas civilisation' - heriblandt rettigheder til homoseksuelle og transpersoner.

Ekspert om kæmpeøvelse: Putin leger krig, fordi han er bange

Stærke nationalistiske kræfter
Moderpartiet Svoboda - der på dansk kan oversættes til 'Frihed' - støtter den ukrainske regering, om end deres parlamentariske indflydelse er begrænset. Således mistede partiet ved seneste valg i 2014 31 mandater, så partiet nu kun har seks tilbage.

Men man skal stadig ikke underkende de nationalistiske kræfter i Ukraine, lyder det fra Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved DIIS og ekspert i blandt andet Rusland og Ukraine.

- Nogle af de nationalistiske strømninger i Ukraine er ret stærke, og det kan være problematisk rent politisk at gå for meget imod dem. Og vi har set det i forbindelse med urolighederne på Majdan. Det var mange forskellige typer af mennesker, der var i gang på Majdan i efteråret 2013 og ind i starten af 2014. Og der var også de nationalistiske grupperinger, som vi også har set mange andre steder, siger han til Ekstra Bladet.

Rusland planlægger kæmpe øvelse: Frygter det er 'den nye Krim'

Ingen fare for invasion
Han fortæller, at fordi situationen i det østlige Ukraine stadig er uvis, og at man reelt stadig er i krig, kan regeringen vælge at acceptere våbentræningen af børn.

- Når man går på gaden i Kijev mærker man ikke, at der er krig, men der er stadig et fokus på krigen med blandt andet militærparader og bannere. Så det kan også være en måde at mobilisere befolkningen mentalt til, at det er en krigslignende situation, siger han.

Flemming Splidsboel mener dog ikke, at der er grund til at frygte, at Ukraine rent faktisk bliver invaderet af russere.

- Vi har lige haft valg i søndags i de to udbryder-regioner, og jeg tror, man forsøger at befæste den politiske indflydelse, som man har der. Og der har man skilt sig af med nogle af dem, som var lidt mere problematiske. Så russerne har forsøgt at få nogen ind, som er lidt nemmere at styre, og så vil man fastholde kontrollen, siger han.

Rusland anklager ukrainske terrorister for drab på oprørsleder

Og det vil resultere i en langstrakt, fastlåst konflikt, vurderer han.

- Vi vil se en uafklaret situation med de to områder i lang tid, siger han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind