Annonce:
Annonce:

Vi støtter de svage: Socialt udsatte mødes af mere sympati

Hjemløse og andre socialt udsatte vækker mere sympati og medfølelse end for få år siden, viser ny rapport

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
Annonce:
Følg Samfund

Hurra - danskerne er blevet mere tolerante og medfølende over for hjemløse, stofmisbrugere og andre udsatte.

Det viser en rapport, som Rådet for Socialt Udsatte står bag.

Undersøgelsen har gentaget en række spørgsmål, som en tilsvarende undersøgelse i 2013 stillede til et repræsentativt udsnit af danskerne. Hovedtendensen er, at danskerne reagerer på socialt udsatte med mindre fordømmelse og mere sympati og medlidenhed.

Læs også: Hvordan skal vi overleve? Fortvivlede borgere skriver til Neergaard

Og det glæder Jann Sjursen, som er formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Når man læser rapporten på tværs, kan man se, at danskerne generelt er blevet mere bekymrede for socialt udsatte, siger han til Avisen.dk.

Annonce:

Hjemløse giver unge dårlig samvittighed
De mest markante holdningsændringer ses i aldersgruppen 18-34 år. I 2013-undersøgelsen skilte den gruppe sig ud ved at være mere fordømmende end de ældre aldersgrupper.

Men de 18-34-åriges syn har ændret sig.

For eksempel er andelen, som får dårlig samvittighed ved synet af en hjemløs, steget fra 20 til 44 procent. Andelen, som reagerer med at blive trist over samfundets utilstrækkelige hjælp, er steget fra 54 til 68 procent.

Foreningen Hus Forbi kan klart mærke, at danskerne har fået et mere positivt syn på hjemløse i løbet af de sidste par år. Det siger foreningens næstformand, Henrik S. Pedersen.

Læs også: Se hjemløseforenings geniale svar til Løkkes kontanthjælpsloft

- Det er ikke længere så stort et tabu at være hjemløs. Vores sælgere møder mere sympati ude på gaden, siger han.

Der bliver også solgt langt flere Hus Forbi-aviser end tidligere, hvilket dog også kan skyldes, at foreningen har fået flere sælgere, oplyser han.

Det offentlige har svigtet

Annonce:

Henrik S. Pedersens gæt er, at danskernes stigende medfølelse for hjemløse blandt andet skyldes et større fokus på problemet.

- Og så tror jeg også, at det er en modreaktion på den førte politik. Vi oplever, at når myndighederne ikke er i stand til at oprette tilbud, så træder civilsamfundet til, siger han og nævner som eksempel de mange frivillige, som trådte til for at skaffe hjemløse husly, da temperaturen midt i januar pludselig røg ned på tocifrede minusgrader.

Læs også: - Hvis vi vil rdde hjemløse fra at dø af kulde, må vi gøre det selv

Den forklaring bakkes op af Morten Ejrnæs, som er lektor ved Aalborg Universitet og blandt andet beskæftiger sig med udsatte menneskers forhold.

- Der er kommet mere opmærksomhed på, at det offentlige yder mindre hjælp nu end tidligere. Det får flere til at tænke, at samfundet har svigtet sit ansvar over for socialt udsatte, vurderer han.

Annonce:

Det handler ikke kun om strammere regler, for eksempel for syge og arbejdsløse, men også de begrundelser, politikerne kommer med, og måden de taler om grupperne på, tilføjer han.

Ikke kun din egen skyld
Ved de fleste spørgsmål i undersøgelsen fra Rådet for Socialt Udsatte har holdningerne kun rykket sig lidt siden 2013. Til gengæld ses den brede tendens mod mere sympati og mindre fordømmelse generelt i stort set alle spørgsmål.

Blandt andet svarer færre, at hjemløshed og stofmisbrug skyldes den enkeltes svage karakter, ligesom flere mener, at mennesker i nød skyldes, at de er uheldige.

Læs også: Neergaard til syge Facebook-aktivister: - Jeg ked af at høre, at I har problemer med helbredet

Jann Sjursen fra Rådet for Socialt Udsatte mener, at tendensen er en reaktion på politikernes mange reformer for blandt andet kontanthjælpsmodtagere, flygtninge og syge.

Annonce:

- Jeg tror, det har rykket nogle holdninger. Der er kommet mange politiske tiltag, som har medført, at flere danskere har fået det svært, og de positive konsekvenser, som politikerne lovede, er udeblevet, siger han og nævner ressourceforløbene, som i høj grad har erstattet førtidspension, som et eksempel.

Læs også: Ekspert revser ressourceforløb: Der er åbnet for at plage syge i årevis

Men han tilføjer, at han generelt har indtryk af, at danskerne i høj grad interesserer sig for, hvordan samfundet behandler socialt udsatte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: