Viborg-firma boykotter Saudi-Arabien

Møbelproducenten Top-line taber to-cifret millionbeløb på at stoppe for al eksport til Saudi-Arabien som konsekvens af drabet på journalisten og systemkritikeren Jamal Khashoggi

Svend Pedersen, direktør for møbelproducenten Top-line i Møldrup ved Viborg, har fået nok af saudi-arabere efter drabet på journalisten Jamal Khashoggi på den saudi-arabiske ambassade i Istanbul. Privatfoto
Svend Pedersen, direktør for møbelproducenten Top-line i Møldrup ved Viborg, har fået nok af saudi-arabere efter drabet på journalisten Jamal Khashoggi på den saudi-arabiske ambassade i Istanbul. Privatfoto
Følg Samfund

Nok er nok. Mordet på den saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi på landets konsulat i den tyrkiske by Istanbul for nylig var dråben, der fik det berømte bæger til at flyde over for Svend Pedersen.

Han har siden 1985 drevet møbelproducenten Top-line med administration i Møldrup ved Viborg og produktion i Polen, og firmaet har siden 2008 også solgt deres polstrede sofaer og stole til kunder i Saudi-Arabien.

- Der har været mange dråber, men mordet på Khashoggi var dråben, siger Svend Pedersen til Ekstra Bladet - med tryk på sidste stavelse i dråben.

Med de forudgående dråber inden den sidste og afgørende for, at Top-line nu har stoppet al eksport til Saudi-Arabien hentyder den 67-årige direktør blandt andet til det olierige lands dødsstraf til homoseksuelle, stening af kvinder og aktiviteter i Yemen.

- Det er det værste land i verden sammen med Nordkorea, og vi vil simpelthen ikke have mere med dem at gøre, siger Svend Pedersen.

Ordentlighed vigtigere end profit

Siden beslutningen blev taget, som ifølge direktøren over en årrække vil koste hans firma et to-cifret millionbeløb, har Svend Pedersen fået lutter positive tilbagemeldinger både fra sine i alt 328 medarbejdere og den øvrige omverden.

- Når man går ind i et andet land og myrder en mand, så er der i mine øjne ingen grænser for, hvad saudierne kan finde på. Jeg tror ikke på dem over en dørtærskel længere, uddyber Svend Pedersen.

Svend Ø. Pedersen er totalt ligeglad med den tabte omsætning, understreger han. Top-line omsætter for cirka 300 millioner kroner om året.

- Jeg er drevet af profit ligesom alle andre, det indrømmer jeg gerne. Men der er også noget, der hedder ordentlighed. Og det er endnu vigtigere. Jeg kan ikke acceptere, at et land træder individet ned på den måde, siger direktøren til viborg-folkeblad.dk

Selv om Svend Pedersens boykot er en konsekvens af drabssagen, så er den ikke kommet ud af det blå.

I 2012 besøgte Svend Pedersen Saudi-Arabien i forbindelse med en butiksåbning, og lige siden har det rumsteret i baghovedet på ham, om han egentlig ønsker at drive forretning med et land, hvis styre systematisk tilsidesætter basale menneskerettigheder og rutinemæssigt fængsler eller henretter åbenmundede kritikere som Jamal Khashoggi.

Alle andre burde følge trop

- De er jo stinkende rige, og der manglede ingenting, da jeg var dernede. Men bag alt guldet og glimmeret er det så formørket, som det kan blive. Kvinder bliver stenet for ingenting, tyve får hænderne hugget af, der er dødsstraf for at være homoseksuel. Så jeg har egentlig gået med den her følelse i lang tid. Er det foreneligt med mine og virksomhedens værdier at handle med sådan et mørkeland, spørger Svend Pedersen retorisk ifølge viborg-folkeblad.dk.

Ifølge Dansk Erhverv eksporterede danske virksomheder sidste år varer og tjenesteydelser for 7,2 milliarder kroner til Saudi-Arabien. Det placerer landet på en 22. plads over Danmarks største eksportmarkeder.

Det er olien, der giver Saudi-Arabien en særstatus på den verdenspolitiske scene. Landet ligger oven på en femtedel af verdens oliereserver og er klodens største olieeksportør.

- Alle danske virksomheder burde følge trop. Jeg ved da godt, at lille mig alene ikke flytter noget som helst, men jeg vil gerne kunne kigge mig selv i spejlet, siger Svend Pedersen til Ekstra Bladet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind