Victors forældre blev skilt: 'Jeg blev bitter og kynisk'

Da 19-årige Victor Aagaards forældre blev skilt, mistede han følelsen af ubetinget kærlighed. I en sky af alkohol, hash og kynisme, tabte han langsomt troen på sig selv

Hvis jeg var dit barn: Hør Sofie, Victor, Cathrine og Karina fortælle om deres problemer. Video: Stine Tidsvilde


Victor Aagaards forældre er skilt.

Det har de egentlig været siden 2011, men det er først for halvandet år siden, han valgte at slukke for al kontakt til dem. Siden er skraldespanden i hjørnet af hans lille værelse blevet endestation for uåbnede breve fra mor og far. Han overvejer en gang imellem, om han måske skulle have åbnet dem. Hvad nu hvis der var penge i?

Ekstra Bladet møder den 19-årige gymnasieelev i hans værelse i et dele-rækkehus i Tilst, lidt uden for Aarhus, hvor han bor alene. Han er helt afklaret med forældrenes skilsmisse, men tilbage i kroppen sidder stadig en følelse af tabt kærlighed.

- Man kan sagtens blive skilt. Jeg har set masser af eksempler på, at det kan gå godt. Man skal bare lade være med at være et fucking røvhul. Jeg har indset, at min mor og far ikke vil det bedste for mig, for så var de stoppet med at skændes. Det føltes som om, de ikke rigtigt er på mit hold mere, fortæller han.

Se også: Nyrups datter begik selvmord: Jeg blev kastet ud i et tomrum

’Jeg vil aldrig være, som jeg er nu’
Efter skilsmissen flyttede Victor med sin mor i en lejlighed i Skelagergårdene i Hasseris. Med nystrøgne Ralph Lauren skjorter og venner med rige forældre, var han ikke det sted værdig, tænkte han. Og så var der den manglende struktur.

- Jeg boede hjemme hos min mor, og der var rigtig mange ting, som skulle have været løst for måneder siden, men der blev bare ikke gjort noget ved det. Der var en masse konflikter, som aldrig blev løst, siger han.

I sommerferien mellem 8. og 9. klasse gik det op for Victor, at hans liv havde taget en forkert drejning. Han havde røget sig skæv hos en ven, og på vej hjem lagde han sig i en eng tæt på sin mors hus. Fra hvor han lå, var verden smukkere, end han nogensinde havde set den før, og midt i rusen så han pludselig sig selv som den dreng, han engang var. Inden sine forældres skilsmisse. Den lykkelige og gode dreng, der var så tilfreds og tryg.

- Jeg kiggede over på min mors hus, og tænkte, at jeg aldrig nogensinde vil være, som jeg er nu, igen. Jeg tror, at jeg i et øjeblik indså, hvor fucked tingene var blevet, fortæller han, imens han nervøst sidder og børster støv fra sengen med sin hånd.

Derefter besluttede Victor finde nogen, der kunne hjælpe ham med hans tanker og at flytte hjemmefra, men i systemet mødte han en lukket dør. Han var ganske vist frustreret, men ikke alvorligt nok.

- Det skal gå galt, før nogen lytter, Det var så absurd frustrerende at sidde overfor en, som kun ville give mig mit største ønske, hvis jeg samtidigt ødelagde min fremtid, siger han.

Sofie Sejr Conrad er først for nyligt begyndt at fortælle om den systematiske mobning, hun oplevede i folkeskolen. Hun var bange for, hvad der ville ske, hvis hun fortalte om det. Foto: Stine Tidsvilde Samfund - 5. sep. 2016 - kl. 07:24 Mobning ødelagde Sofie: 'Jeg fik at vide, jeg burde dø'

Victor følte, at der var så lidt kærlighed i sit liv, at han endte kynisk og bitter. Foto: Stine Tidsvilde
Victor følte, at der var så lidt kærlighed i sit liv, at han endte kynisk og bitter. Foto: Stine Tidsvilde

For lidt kærlighed
Midt i kaosset blev Victor ligeglad med skolen, og desto mere hans forældre sagde, han skulle af sted, desto mindre gad han. Til sidst blev han smidt ud.

Fra at være klassens nørd, begyndte drengene nu at synes, han var sej. Han blev populær uden egentlig at forstå de sociale ting, og da han kom på efterskole, troede han, at han var kongen af det hele, selvom alle andre var et hoved højere og en skulder bredere.

Victor blev bitter, kynisk og begyndte at manipulere folk, fordi han ikke faldt ind. Sorgen dulmede han med alkohol og fester, og med et var han blevet smidt ud af skole nummer to.

- Der var så lidt kærlighed i mit liv, at der var intet, der kunne gå galt. Der var intet at miste, siger han og trækker fingrene gennem det lange, krøllede hår.

Samfund - 6. sep. 2016 - kl. 19:11 Karina er normalvægtig med anoreksi: Ingen forstår min kamp

Drengen i skyerne
Det var ekskæresten, der hjalp Victor tilbage på rette spor. Hun havde kernefamilien, kærligheden og overskuddet. Alt det, han så længe havde manglet, og som han ikke kunne finde andre steder.

- Jeg kom til et punkt, hvor jeg indså, hvor fuldstændig fucked jeg var blevet. Hun kunne hjælpe mig et stykke af vejen, men for at blive et godt menneske, krævede det, at jeg tog mig selv i nakken og gjorde noget ved de ting, der ikke fungerede, siger han.

- Jeg vil gerne være den der dreng i skyerne igen. Jeg ved godt, at det er urealistisk, men jeg ville ønske, det kunne lade sig gøre.

Ekstra Bladet har talt med Victors forældre, men de ønsker ikke at stå frem. Alle udsagn er derfor Victors oplevelse af de sidste par år i hans liv.

* * *

Hvis jeg var dit barn: Victors budskab

Husk at give dine børn ubetinget kærlighed og støtte. Hvis jeg var dit barn, ville du så ikke helst have, at jeg havde succes på grund af dig og ikke på trods af dig? At jeg havde succes, fordi du guidede mig til at have et godt liv.

* * *

Skilsmisser kan forværre børns selvværd

Parforhold holder ikke altid ved i Danmark. Faktisk har landet en af verdens højeste skilsmisserater.

I 2015 var der ifølge Danmarks Statistik 16547 skilsmisser eller brud på partnerskaber, og selvom en del formentlig er gået fint, ender mange skilsmisser i uvenskab, der kan gå ud over børnene.

- Alt afhængig af hvordan forældrene tackler det, vil der være mange følelser involveret, og måske bliver der et brud på loyalitet, som mange børn og unge kan mærke, siger Anne Lindhardt, psykiater og formand for Psykiatrifonden.

En undersøgelse foretaget af SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser således en tydelig sammenhæng mellem, hvordan forældrenes gensidige forhold er, og hvordan den unges selvværd udvikles. Magter forældrene et ordentligt forhold efter skilsmissen, trives den unge bedre.

- Selve det at være knyttet til andre mennesker er en meget stor del af vores udvikling. Den basale tillid og det, at man er elsket og set, er en meget fundamental ting for børn og unge. Og belastede forældre har selvfølgelig mindre overskud til at levere det, fortæller Anne Lindhardt.

Ender skilsmissen med uvenskab og dårlige relationer, kan det samtidig skabe stress hos barnet, og det kan i værste tilfælde påvirke dets præstation for eksempel i forhold til skole, studier eller sport og andet fritidsliv, viser SFIs undersøgelse.

Få hjælp her

Det kan hjælpe at få sat ord på tanker og følelser. Er du ung og har brug for rådgivning eller samvær, kan du blandt andet kontakte:

- TUBA - Hjælp til børn og unge med misbrug i familien

- Børns vilkårs børnetelefon - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

- Headspace - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

- Ventilen - Hjælp til ensomme unge

- Ung på Linje - Hjælp til børn og unge med store og små problemer

0 kommentarer
Vis kommentarer