Vigtig del af cirkus kan få kniven: - Det er helt hen i vejret

Fredag fremlægges et beslutningsforslag om at forbyde alle vilde dyr i cirkus for Folketinget. World Animal Protection hilser forslaget velkommen, mens Cirkus Arena mener, det er helt hen i vejret

Foto: Helle Arensbæk
Foto: Helle Arensbæk
Følg Samfund

Elefanter kan være på vej helt ud af de danske cirkusmaneger.

I hvert fald hvis det står til Enhedslisten, SF og Alternativet, der fredag stiller et beslutningsforslag om at forbyde alle vilde dyr i omrejsende cirkus.

Det oplyser World Animal Protection i en pressemeddelelse.

Langer ud efter dansk cirkus: - Selv i Indien er det forbudt

Direktør i World Animal Protection, Gitte Buchhave, mener, at det er på høje tid.

- Vi har ventet og ventet, mens land efter land, fra Rumænien til Sverige, har vedtaget et forbud mod cirkuselefanter. Tendensen i Europa har været tydelig de senere år, så derfor har vi undret os såre, siger hun i pressemeddelelsen.

Helt hen i vejret
Hvis beslutningsforslaget bliver til virkelighed, vil det have indflydelse på de fire cirkuselefanter, der hvert år rejser rundt i Danmark og optræder.

Tre af dem er ejet af Cirkus Arena, der ikke kan se meningen i beslutningsforslaget.

- Jeg er modstander af beslutningsforslaget, og jeg synes, det er helt hen i vejret, siger Klaus Jochumsen, der er turnéchef i Cirkus Arena til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at elefanterne er en stor del af cirkusoplevelsen.

- Der er rigtig mange af vores publikummer, der kommer i cirkus, fordi der er elefanter. Og vores elefanter har det så godt, som de skal, siger han.

Maria Reumert Gjerding, der er ordfører for dyrevelfærd hos Enhedslisten fortæller om baggrunden for beslutningsforslaget.

- Det hul i lovgivningen skulle vi have lukket for lang tid siden. Grundvilkårene for vilde dyr i et omrejsende cirkus kan aldrig blive acceptable, siger hun.

Turnéchefen peger på, at der er mange regler for at holde cirkusdyr, som Cirkus Arena efterlever, og at Fødevarestyrelsen årligt laver uanmeldte kontroller.

Klaus Jochumsen sætter også spørgsmålstegn ved, hvad der skal ske med elefanterne, hvis det bliver gjort forbudt at have vilde dyr i cirkus.

Hvor ondt gør det egentlig, når et dyr føder?

Forældet syn på vilde dyr
Den Europæiske Dyrelægeforening kom i 2015 med en udtalelse om dyr i omrejsende cirkus, hvor de kaldte det et forældet syn på vilde dyr.

Analyseinstituttet YouGov foretog i 2017 en undersøgelse på vegne af World Animal Protection, der viste, at 60 procent af danskerne mener, det er uacceptabelt, at vilde dyr optræder i cirkus.

Det er ikke første gang, at Klaus Jochumsen, der har været turnéchef i Cirkus Arena i 24 år, hører, at fok synes, vilde dyr bør leve i det fri.

- Det har været en diskussion, vi har haft igennem mange år. Vores påstand er, at cirkuselefanter er domesticerede dyr, der er vant til ikke at leve i det fri. Ligesom for eksempel landbrugskøer er.

Nogle vil mene, at det er lidt forældet at holde dyr i fangeskab på den her måde?

- Jeg kan godt forstå, at nogen mener, at det er gammeldags. Men sådan er vores holdning ikke, siger han.

Hvis Danmark vælger at forbyde vilde dyr i cirkus, følger de eksemplet fra flere andre lande. Senest er det Englands politikere, der har besluttet, at vilde dyr i cirkus skal forbydes inden for få år.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+