Vikarfirma udlåner Siemens-folk: Vi har ikke levet op til ansvaret

Vi er fuldstændig klar over, at der har været en brist i vores håndtering, for ellers havde folk jo ikke udviklet eksem, lyder det fra vikarbureauet Adecco

Siemens Wind Power er kommet i mediernes søgelys, efter DR tidligere på ugen afslørede, at mindst 64 Siemens-arbejdere i perioden 2006-2015 har arbejdet med kemikalierne isocyanater og epoxy, som har resulteret i, at flere af dem dagligt er plaget af astma og medicin.

Det viser sig nu, at Siemens Wind Power siden 2010 har lånt arbejderne fra vikarbureauet Adecco. Men selv om flere af arbejderne har gjort vikarbureauet opmærksomme på deres eksem og allergi, virker det til, at samarbejdet med Siemens Wind Power fortsætter, som om intet var sket.

Tim Kristensen arbejder i dag som pakkebud i DHL. Et job langt væk fra de farlige kemikalier, der resulterede i den voldsomme eksem (Privatfoto). Samfund Udsat for Siemens-kemi: Jeg må forlade rummet, når min kæreste lægger neglelak

I sidste uge indrykkede Adecco nemlig endnu et jobopslag på Jobzonen med en jobbeskrivelse, som den de 64 tidligere arbejdere måtte flygte fra.

Hvorfor har I fortsat samarbejdet med Siemens Wind Power, hvis I har vidst, at der var en risiko for, at arbejderne kunne få allergi eller eksem?

- Der er jo mange jobs, hvor man kan udvikle allergi over for nogle produkter, så det, at man udvikler eksem, kan jo lige så vel skyldes, at man har en sart hud. Vi har ikke oplevet det i et omfang, som har gjort, at vi har tænkt, at det antallet er ud over det normale, som man oplever i arbejdet med kemikalier, fortæller Susan Nørgaard, marketings- og kommunikationsdirektør i Adecco, til Ekstra Bladet.

'Ingen skal gå syge hjem fra arbejde'

Jeg er klar over, at I ikke har repræsenteret alle 64 arbejdere, men der må da have ringet nogle alarmklokker hos jer, så I tænkte: Det her skal vi have undersøgt?

- Med hensyn til lovgivningen om arbejdsskader og anmeldelsen er det sådan, at det er Siemens, der rent juridisk er ansvarlige. Vi har sikret os, at der er blevet taget hånd om vores medarbejdere, og at de får undersøgt, om skaden er arbejdsrelateret. På nogle tidspunkter har vi jo haft rigtig mange ansatte på Siemens, så det her er ikke et omfang, hvor vi har tænkt, at der var noget galt, lyder det fra Susan Nørgaard.

Men I har vel haft et moralsk ansvar for, at I sender jeres ansatte steder hen, hvor det her ikke burde kunne ske?

- Det har du fuldstændig ret i. Vi skal sikre, at arbejderne er opdateret på, hvordan de håndterer de her midler. De er jo lovlige at bruge, hvis de bliver håndteret korrekt. Når det er sagt, er vi fuldstændig klar over, at der har været en brist i håndteringen, for ellers havde folk jo ikke udviklet den eksem.

Clemens Bornefelt har efterfølgende uddannet sig som smed. Derudover driver han i dag en bar med sin kone (Privatfoto). Samfund Siemens-arbejder: Jeg var bare en brik i spillet

På Jobzonen har I lige nu en lignende jobbeskrivelse på Siemens Wind Power i Herning. Kan du forstå, hvis der skulle være nogen, der er skeptiske over at tage jobbet?

- Det er rigtig vigtigt at sige, hvor mange mennesker der har arbejdet på Siemens, og hvor mange der er blevet berørt af det. Man arbejder jo ikke med ulovlige stoffer, så man kan undgå, at det sker, hvis man håndterer stofferne korrekt. Vi vil gøre vores for at sikre, at man fremover undgår at få allergi eller eksem.

Hvad er jeres svar til dem, der allerede har fået eksem eller allergi?

- Dem har vi en dialog med, og det vil jeg ikke fortælle gennem pressen. Det vil jeg ikke udtale mig om. Men der er ingen, der skal blive syge af at gå på arbejde, afslutter Susan Nørgaard over for Ekstra Bladet.

15 kommentarer
Vis kommentarer