Vikingeskib gør klar til historisk tur langs Grønland

I disse dage bliver skibet Skjoldungen fragtet til Grønland i en container. Og det er lidt af en udfordring

Til sommer drager det danske vikingeskib Skjoldungen ud på en seks uger lang tur for at undersøge historien bag de skandinaver, der for 1000 år siden bosatte sig i Grønland.

Og det bliver en historisk rejse, siger Jørn-Ove Johannsen fra Skjoldungens bådelaug.

- Det er en rejse på cirka 560 sømil (knap 1050 kilometer, red.), og sådan en rejse er ikke lavet med et vikingeskib af den her type før. Det er første gang, at et vikingeskib rejser fra en bygd til en anden bygd, fortæller han.

Skibet skal sejle fra den gamle vesterbygd, hvor Nuuk ligger i dag, til den gamle østerbygd, der har navnet Brattahlid. Undervejs vil skibet besøge forskellige bopladser.

Inden turen går af sted til sommer skal skibet først transporteres til Grønland.

Og Skjoldungen får hverken vand under kølen eller vind i sejlene, når dens rejse tirsdag begynder med en køretur fra Roskilde til Aalborg.

Senere bliver skibet pakket ned i en container og sejlet hele vejen over Nordatlanten.

- Skibet skal pakkes, så det er vandtæt og kan stå på en åben container øverst på skibet, hvor det bliver udsat for vejr og vind. Samtidig skal vi sikre os, at skibet ikke falder over bord eller noget i den stil, siger Jørn-Ove Johannsen.

Skjoldungen er en rekonstruktion af et knap 11 meter langt vikingeskib fra år 1030.

Inde i containeren vil skibet blive holdt grundigt fast. Væggene vil dog alligevel være delvist beklædt med skumgummi, så skibet kan bevæge sig inde i konstruktionen.

Otte medlemmer fra Skjoldungens bådelaug vil være med, når turen går langs den grønlandske kyst. Heriblandt Jørn-Ove Johannsen, der har fået ansvaret for at lære, hvordan skibet skal pakkes, når det bliver transporteret.

Tirsdag bliver skibet kørt til Aalborg, inden turen onsdag morgen går til Grønland.

6 kommentarer
Vis kommentarer