Viktor får vild belønning for heroisk gerning

12-årige Viktor Greve Koch startede et pantinitiativ for at samle penge ind til sin vens kræftbehandling i USA. Nu har flere 100 personer samlet ind til en gave til Viktor

Viktor Greve Koch startede et pantinitiativ for at samle penge ind til sin vens kræftbehandling. Foto: Aleksander Klug
Viktor Greve Koch startede et pantinitiativ for at samle penge ind til sin vens kræftbehandling. Foto: Aleksander Klug
Følg Samfund

Viktor Greve Koch, som pantede flasker for at samle penge ind til sin vens kræftbehandling, har fået en stor gave for sin indsats.

Fredag modtog den 12-årige nemlig et brev, en signeret trøje af fodboldspilleren Daniel Agger og ikke mindst en fodboldrejse til England for at se yndlingsfodboldholdet Liverpool på hjemmebane.

Belønningen blev overrakt midt i skoletimen af Viktors mor, far, bonusfar, fodboldtræner, skoleleder, journalister og selveste borgmesteren i Ballerup.

- Jeg blev vildt overrasket, da borgmesteren bankede på, fortæller Viktor Greve Koch til Ekstra Bladet.

- Men jeg kunne regne ud, at det nok handlede om mig, da min familie dukkede op midt i klassen, griner han.

Kirstine Koch, mor til Viktor, er overvældet over gaven, hendes søn har fået.  

- Jeg er meget rørt og stolt, og jeg synes, det er mega velfortjent, siger hun.

Millioner samlet ind til kræftramte Marcus

Marcus' kamp mod kræft

I sommeren 2019 blev 13-årige Marcus Madsen diagnosticeret med en sjælden form for kræft i hjernen. Siden da er han gået gennem 30 omgange af strålebehandling på Rigshospitalet.

Strålingen har ikke haft den ønskede effekt.

Marcus er nu taget til USA for at modtage behandling. Men familien er ikke garanteret, at behandlingen vil virke, og selv hvis den gør, vil den ikke kurere Marcus - den vil kun forlænge hans liv.

Derfor samlede familien penge ind for at sikre, at Marcus en dag vil kunne få immunterapi i USA. Immunterapi bliver ikke tilbudt i Danmark, fordi det indebærer for store risici for patienten.

Familien skulle bruge omkring fire millioner kroner til behandlingen og de omkostninger, der er ved at rejse tværs over Atlanterhavet. Hvis Marcus af den ene eller den anden grund ikke får brug for pengene, går de ubeskåret til Børnecancerfonden.

Faktaboksen fortsætter efter billedet ...

Hele Danmark samler ind
10. oktober startede Marcus' forældre Dorthe og Søren en indsamling til deres søn i en gruppe på Facebook. Gruppen gik viralt og har i skrivende stund flere end 32.000 medlemmer fra hele Danmark.

- Det er så imponerende, det her, sagde Marcus' far Søren Høj Madsen til Ekstra Bladet, da vi besøgte familien i oktober.

Søren har altid forsøgt at leve sit liv efter ordsproget, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

- Det har været rigtig svært at se lyset i vores søns sygdom. Men så startede vi indsamlingen, og den har virkelig givet vores familie håb.

Også Marcus var rørt af donationerne.

- Er der noget, du gerne vil sige til alle dem, der samler penge ind, Marcus?

- Jeg vil gerne sige tak. Tusinde, tusinde tak, sagde han.

Syg af kræft
I oktober kunne Ekstra Bladet berette, hvordan tusindvis af danskere gik sammen om at samle penge ind til kræftsyge Marcus' behandling i USA. Målet på fire millioner blev samlet ind på få uger.

En stor del af det indsamlede beløb kommer fra pant. En idé, som opstod hos 12-årige Viktor Greve Koch og hans mor. I flere uger har de hentet, samlet og pantet egne og andres flasker for at skaffe penge til Marcus.

Indsamlingen har medført, at Marcus og hans far Søren for nylig rejste til USA.

- Det er godt, at Marcus er kommet afsted, siger Viktor Greve Koch.

- Savner I ham i klassen?

- Ja. Rimelig meget.

Marcus har en tumor i hjernen: - Jeg undgår at tænke på døden

Artiklen fortsætter efter billedet ...

I flere uger var Viktor næsten hver dag ude for at hente pant med sin mor eller far på adresser rundt omkring på Sjælland. Foto: Aleksander Klug
I flere uger var Viktor næsten hver dag ude for at hente pant med sin mor eller far på adresser rundt omkring på Sjælland. Foto: Aleksander Klug

Fodboldtrænerens idé
Det var Viktors fodboldtræner Michael Andersen, som tog initiativ til, at Viktor skulle tildeles en belønning for sin idé med at samle pant.

- Viktors indsats har rørt rigtig mange personer, siger Michael Andersen til Ekstra Bladet.

- Jeg ville gerne give ham en oplevelse for livet. Det var bare dejligt, at mange andre havde det på samme måde, siger han og oplyser, at der har været omkring 100 personer med på gaven.

- Når man bliver voksen, så husker man ikke, hvilken række man spillede i, hvor mange kampe man vandt, eller hvor mange gule kort man fik. Man husker rejserne, man har været på, eller klubaftenerne, man var med til.

12-årige Viktor panter flasker for at redde sin vens liv

På et tidspunkt måtte familien låne en trailer for at kunne få plads til al panten, som folk donerede. Foto: Aleksander Klug
På et tidspunkt måtte familien låne en trailer for at kunne få plads til al panten, som folk donerede. Foto: Aleksander Klug

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+