Vil bruge 30 milliarder på fly: Aner ikke hvor pengene skal komme fra

Inden længe vælger regeringen, hvilket fly der skal erstatte F-16’erne, men forsvarsministeren vil endnu ikke forklare, hvor de mange milliarder skal komme fra

F/A-18 Super Hornet er en af de tre kandidater til at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: Polfoto)
F/A-18 Super Hornet er en af de tre kandidater til at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: Polfoto)

De færreste går ud og køber en ny sofa, før de ved, at de har pengene til den.

Men sådan ser det ikke ud til, at regeringen og resten af forsvarsforligkredsen leger.

De er i gang med at indkøbe nye kampfly til Danmark for op mod 30 milliarder kroner.

Der er bare ikke rigtigt nogen, der kan - eller vil - fortælle, hvor pengene til at betale for flyene, skal komme fra.

nationen IC4-argumentet: Derfor ender vi med F 35 til 90 milliarder

Findes i forsvarsbudgettet
Det nærmeste, man kommer en opklaring, er et skrifteligt svar til Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, da hun i september spurgte, hvor pengene skulle findes. Her forklarede daværende forsvarsminister Carl Holst (V), at 'anskaffelsen af nye kampfly holdes inden for Forsvarets ramme'.

Men det giver ikke megen klarhed over noget som helst - og det bekymrer i høj grad de to eneste partier i Folketinget, der står uden for forsvarsforligskredsen, Enhedslisten og Alternativet.

- De kan endnu ikke svare på, hvor de vil finde midlerne, siger Eva Flyvholm fra Enhedslisten til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Regering siger, at midlerne skal findes inden for rammen af forsvarsbudgettet, men det er nemt nok at sige, for der skal lægges nyt fra 2017 - og hvor stor bliver den ramme så?   

Frygter besparelser
Hun frygter sammen med resten af Enhedslisten, der ikke støtter indkøbet af nye kampfly, at pengene enten betyder besparelser i den generelle velfærd eller i forsvaret.

- Der er mange partier, som med de besparelser, der er i kommunerne, ikke synes, at der skal flere penge til militæret. Men jeg kan ikke se, hvordan regeringen vil finde dem inden for forsvarets i forvejen små rammer.

Danmark skal ikke sætte snuden op efter at få lov til at testflyve F-35'eren, for der er ingen grund til det, siger amerikansk testpilot, der er ansat af Lockheed Martin, der står bag udviklingen og produktionen af flyet. (Foto: Lockheed Martin) Krig & katastrofer Pilot: Derfor kommer Danmark ikke til at testflyve F-35

To spanske Eurofighter Typhoons i luften over Sevilla. Eurofighteren er den eneste europæiske kandidat i kapløbet om at erstatte de danske F-16'ere. (Foto: AP)
To spanske Eurofighter Typhoons i luften over Sevilla. Eurofighteren er den eneste europæiske kandidat i kapløbet om at erstatte de danske F-16'ere. (Foto: AP)

Reelt har regeringen to muligheder. Hvis den ikke forhøjer forsvarsbudgettet og vil finde pengene inden for den eksisterende ramme, må der formentligt skæres andre steder i forsvaret for at få råd til flyene. Den anden mulighed er at forhøje forsvarsbudgettet. Men de penge, frygter Enhedslisten, kommer til at gå fra den generelle velfærdskasse.

Udhuling af budgetterne
Også Alternativet, der ligesom Enhedslisten er imod indkøbet af nye kampfly, vil gerne have klarhed over, hvor milliarderne skal findes.

- Jeg har forsøgt i nogen tid at finde ud af, hvor de her milliarder skal findes, men jeg kan simpelthen ikke komme det nærmere, end at der faktisk ikke rigtig er nogen, der kan se, hvor de penge skal komme fra, siger freds- og forsvarsordfører René Gade til Ekstra Bladet og tilføjer:

- For at flyene kan købes, skal der findes penge, men om det bliver på andre materielbesparelser, eller om det bliver på fyringer, kan jeg ikke sige. Men det kan umuligt gøre det bedre at være soldat i det danske forsvar af at få den her milliardudhulning af budgetterne. Selvfølgelig med mindre man vælger at øge forsvarsbudgetterne.

Human rolle frem for fly
Hverken Alternativet eller Enhedslisten går ind for, at Danmark skal bruge adskillige milliarder på nye kampfly.

Alternativet vil hellere fokusere på fredsskabende indsatser frem for militære operationer.

- På militærområdet bliver vi nemlig aldrig en stormagt, selvom vi har nogle af de dygtigste soldater i verden. Vi er simpelthen for lille et land. I stedet kan vi blive en humanitær og fredsskabende stormagt, og på dette område kan vi bidrage massivt gennem vores også historisk stærke diplomatiske bånd og den respekt, der er om Danmark som et tillidsvækkende og velfungerende samfund med en stærk retsstat.

Ifølge Eva Flyvholm mener Enhedslisten, at de milliarder, der skal bruges på kampfly, kan bruges bedre på at forbedre velfærden i Danmark.

F/A-18 Super Hornet er en af kandidaterne til at blive Danmarks erstatning for de nuværende F-16-fly. (Foto: US Navy) Samfund Nyt kampfly: Her er de tre kandidater

F-35 Joint Strike Fighter er det eneste femte generations-kampfly, der er med i konkurrencen om at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: Lockheed Martin)
F-35 Joint Strike Fighter er det eneste femte generations-kampfly, der er med i konkurrencen om at blive Danmarks nye kampfly. (Foto: Lockheed Martin)

217 kommentarer
Vis kommentarer