Annonce:
Annonce:

Vil fjerne dine kontanter

Totalovervågning på vej i Norge, men også herhjemme spiller banker, myndigheder og erhvervsorganisationer hasard med vores frihed og sikkerhed ved at indføre det kontantløse samfund, lyder advarslen

Dansk Erhverv vil afskaffe butikkernes pligt til at tage imod kontanter. Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix
Dansk Erhverv vil afskaffe butikkernes pligt til at tage imod kontanter. Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Der er har rejst sig ramaskrig i Norge, efter at det for to uger siden kom frem, at en statslig myndighed nu vil vide, præcis hvad hver enkelt nordmand bruger sine penge på. Helt ned til prisen på den konkrete kotelet.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) kræver nemlig, at landets supermarkedskæder og Nets indleverer alle deres detaljerede elektroniske indkøbs- og transaktionsdata til den norske statistikmyndighed.

Hos foreningen Bevar Kontanter frygter man samme udvikling i Danmark. Talspersonen Anders Kjærulff, der er journalist, debattør og foredragsholder, understreger, at banker og myndigheder allerede i dag kan følge detaljeret med i, hvordan du bruger dine penge.

Han advarer derfor mod det konstante pres fra myndigheder, banker og erhvervsorganisationer i retning af det kontantløse samfund.

Annonce:

Stempler rygere i banken
- Når du bruger dit dankort, kan de sidde og kigge ind i de her data. Jeg kender folk, som principielt kun køber smøger med kontanter, fordi de kan reducere folks 'sociale kredit', for hver gang der bliver købt en pakke smøger eller besøgt et værtshus. Du kan ud fra dit forbrug blive stemplet som et dårligt liv, som bankerne ikke vil låne så mange penge, siger han.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Kontanter virker

Foreningen Bevar Kontanter vil ikke afskaffe de digitale betalingsformer, men insisterer på, at vi beholder den betalingsform, som har virket i årtusinder. Anders Kjærulff ser utallige fordele ved kontanter, men fremhæver tre:

- Kontanter er inkluderende og demokratisk. Alle mennesker kan finde ud af at bruge kontanter, uanset om du kan bruge en computer eller ej. Det virker. I tv-programmer som 'Luksusfælden' bliver det altid konkret for folk i det øjeblik, hvor deres forbrug bliver illustreret med kontanter.

- Det er anonymt. Du har mulighed for, at der ikke indblandes alle mulige databehandlere i, hvad vi bruger vores penge på.

- Og måske den vigtigste: Vores samfund bliver mere solidt over for eksempelvis hackerangreb. Og ikke mindst nu, hvor vi har en stående cyberkrig med Rusland. Så er det en rigtig god idé at have kontanter som bagdør. Alle andre lande end Danmark er opmærksomme på det.

 

Anders Kjærulff advarer også mod, at samfundet svigter de socialt udsatte, ældre og hjemløse uden hævekort, som får sværere og sværere ved at hæve kontanter. Selv pæne lovlydige borgere mistænkeliggøres, hvis de vil hæve større kontantbeløb i deres bank - og konfirmander kan knap nok få lov til at indsætte deres penge på en konto.

For et siden blev det ligefrem forbudt for virksomheder at modtage kontant betaling på over 19.999 kroner.

– Især bankerne gør deres bedste for at afskaffe kontanterne. For eksempel ved at nægte at tage imod dem eller gøre det enormt besværligt.

– Hvad er egentlig fordelen ved kontanter?

Annonce:

– Det er smart. Det virker for alle mennesker. Det kræver ikke strøm. Cybersikkerheden er 100 procent. Og så er det anonymt, hvilket er helt afgørende. Jeg kan give dig en 100-kroneseddel, og så står der ikke Anders Kjærulff på den, når du giver den videre til nogle andre, siger han.

Dansk digitaliseringsvanvid
Netop cybersikkerheden er blevet højaktuelt efter russernes invasion i Ukraine. Op til krigens start opfordrede den ukrainske regering befolkningen til at hæve kontanter. I flere af vores nabolande opfordres borgerne også til at have en nødvendig portion kontanter.

– Den finske statsminister er kommet med en direkte opfordring til folk om at hæve kontanter. De skal have dem liggende derhjemme, fordi de frygter et angreb på deres betalingsinfrastruktur. Det eneste sted, jeg ikke har hørt nogen sige det, er faktisk Danmark. Jeg tror, det er, fordi vi i Danmark elsker digitalisering. Hvis der på nogen mulig måde kan proppes en computer ind i noget, så skal det ske. Selv når det ikke giver nogen mening, fastslår Anders Kjærulff.

Læs hvad Ekstra Bladet mener om 'samfundets syge computer' her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: