FIFA-pakker er gambling for børn.
I hvert fald hvis man spørger i Belgien. Derfor har de i længere tid truet spillets udgiver, EA, med en retssag, for at få dem til at stoppe med at sælge deres 'FIFA-points' i spillet for rigtige penge, da det er i strid med den belgiske spillelovgivning.
Det har virket, og fra torsdag 31. januar var det slut med at købe FIFA-points i Belgien. Det oplyser EA i en pressemeddelelse. I Danmark støtter Center for Ludomani op om Belgiens beslutning, og skatteordfører hos Socialdemokratiet, Jesper Petersen, mener, at man bør undersøge den danske lovgivning på området.
Forældet lovgivning
I spillet FIFA kan man købe såkaldte 'FIFA-points', som er en valuta inde i spillet, der kan bruges til at åbne pakker med et tilfældigt udvalg af fodboldspillere, som man så kan bruge på sit hold i den del af spillet, der hedder 'Ultimate Team'.
I Belgien vurderede man i april sidste år, at den type gambling er i strid med deres spillelovgivning, og derfor var flere store spilproducenter tvunget til at lukke ned for muligheden.
EA kæmpede hårdt imod, men nu har også de været nødt til at lukke ned for FIFA-points i deres populære fodboldspil, så man i fremtiden ikke kan købe dem i Belgien.
Hos Center for Ludomani i Danmark håber man på, at deres kamp vil give anledning til en opdatering af den danske spillelovgivning, så der på samme måde kan gøres noget ved problemet i Danmark, hvor nogle unge mennesker har brugt flere tusinde kroner på at gamble i computerspil.
- Jeg synes, at spillelovgivningen er forældet, og jeg synes, at den skal opdateres, så gevinsten ikke bare skal være økonomisk, men også kan have stor status eller psykologisk gevinst.
- Computerspilsfirmaer som EA og Steam må hjertens gerne tilbyde gambling, de skal bare sørge for, at dem, der bruger det, de er over 18, så de opfylder den gældende spillelovgivning i Danmark, siger psykolog hos Center for Ludomani Johan Eklund.
Undersøg sagen
Skatteordfører hos Socialdemokratiet Jesper Petersen mener også, at gambling i computerspil er problematisk.
- Det er problematisk, fordi man får indført nogle spil-elementer over for en målgruppe, hvor det faktisk skal være forbudt at spille.
- Vi har, i den aftale, der blev indgået i sommer, indsat en politisk hensigt om at styrke indsatsen i forhold til spilproblemer blandt børn og unge. Her er det FIFA, men det kan også handle om 'skins' i Counter-Strike, og der er sikkert flere eksempler, siger han.
Jesper Petersen vil derfor opfordre til, at man undersøger, om der er belæg i den danske lovgivning for at gå samme vej som Belgien.
- Det er værd at få en vurdering fra Spilmyndigheden af den sag i Belgien, om hvordan den danske lovgivning er i forhold til den belgiske, og om man også skal gøre noget i Danmark.
- På baggrund af jeres artikel og den dom, der er kommet i Belgien, så vil jeg bede Skatteministeren om at forholde sig til sagen i Folketingets Skatteudvalg, siger han.
Jesper Petersen mener også, at man bør sørge for at informere børn og unge bedre om ludomani ved hjælp af oplysningskampagner, som er rettet mod denne målgruppe.
- Det er også muligt at oprette et konkret tilbud. Der er oprettet en hotline, som er målrettet ludomani, og der kunne man også forestille sig, at der var nogen ansat, som er særligt dygtige til at vejlede unge, siger han.
Forbryder en virksomhed sig mod denne lov i Belgien, så kan de ifølge engelske Telegraph få en bøde på op til 800.000 euro, altså lige omkring seks millioner kroner, eller op til fem års fængsel. Er det derimod børn, som ender med at blive ofre for gambling, så kan straffen fordobles.