Vil have millioner og ansvaret placeret for østrigsk coronaspredning

Tusindvis af skiturister fra hele verden blev inficeret i Ischgl og andre østrigske vintersportssteder

Det populære afterskisted 'Kitzloch' i Ischgl har været med til at sprede smitten. (Foto: Privat)
Det populære afterskisted 'Kitzloch' i Ischgl har været med til at sprede smitten. (Foto: Privat)
Følg Samfund

I år var en skiferie til Østrig som et spil russisk roulette. Enten havde man held og blev forskånet for at blive smittet med covid-19, eller også fik man den lumske sygdom og blev uvidende til smittebærer. Det mener en østrigsk forbrugerbeskyttelsesorganisation (VSV), som kalder sagen en skandale.

Forbrugerbeskyttelsesforeningen har bedt anklagemyndigheden i Innsbruck undersøge, hvordan udbredelsen af corona kunne få lov at rasere så længe i de østrigske skiområder, uden at der blev grebet ind.

Det skriver mediet FOCUS Online.

Faren for at blive smittet i de støjende afterski-barer og restauranter var stor. Tusinder af skiturister fra hele verden blev inficeret i Ischgl og andre østrigske vintersportssteder. Fra Tyskland alene har VSV registreret mere end 3200 syge feriegæster.

Forbrugerbeskyttelsesforeningen vil stille de mistænkte til ansvar - både strafferetligt og civilretligt og har indbragt en anmeldelse for anklagemyndigheden i Innsbruck. Her beskriver VSV, hvordan den farlige virus ramte tusinder af skigæster. Og den beskriver, hvordan politikere og erhvervsdrivende reagerede på den forestående fiasko.

12 mistænkte
Anmeldelse, som FOCUS Online er i besiddelse af, retter sig mod 12 mistænkte; herunder delstaten Tyrol, guvernør Günther Platter, statsrådet for sundhed og den statslige medicinske direktør. Også borgmestrene i Ischgl og Sölden, lederne af et kabelbaneselskab og et skiselskab samt operatørerne af flere barer, herunder den berygtede bar 'Kitzloch' i Ischgl.

VSV anklager de 12 mistænkte for, at de med deres opførsel har forværret coronaudbruddet i Tyrol.

'Af økonomiske interesser reagerede de benævnte personer og virksomheder for sent på pandemien', lyder det fra forbrugerbeskyttelsesforeningen. Målet var ifølge VSV at opretholde sæsonen så længe som muligt i skiområderne - på turisternes bekostning.

For at underbygge de alvorlige anklager, har VSV lavet et kronologisk forløb af de vigtigste begivenheder og overgivet disse til anklagemyndigheden. Ifølge disse fortegnelser fik myndighederne allerede i slutningen af januar de første indikationer på en forestående sygdomsbølge i Tyrol.

Anklagemyndigheden har iværksat en officiel undersøgelse af forbrugerbeskyttelsesforeningens anmeldelse om 'fare for mennesker gennem smitsomme sygdomme'. Strafferammen går op til tre års fængsel.

VSV vil også føre sagen civilt for at få erstatning for 'skader for millioner'.

Nedslagspunkter i smittespredningen i Tyrol

30. januar: Bayern informerer Tyrol om coronapatient

Det bayerske sundhedsvæsen informerer det tyrolske sundhedsvæsen om en kvinde, der er smittet med coronavirus. Kvinden har ugen forinden været på ferie på hotel Dortmunder Hütte i Kühtai. De tyrolske myndigheder meddeler, at de med det samme har taget kontakt til hotellet.

Slutningen af februar: Første tilfælde i Ischgl

En medarbejder på et ikke navngivent sted i Ischgl er smittet med corona. Arbejdsgiveren sender medarbejderen hjem og undlader at anmelde sagen til myndighederne.

5. marts: Ischgl kommer på fareliste - men ikke i Østrig

De islandske sundhedsmyndigheder laver en rejseadvarsel for Ischgl, efter at hjemvendte islandske skiturister er testet positiv for coronavirus. Men de østrigske myndigheder reagerer ikke, ifølge anmeldelsen. Alle skilifter, barer, restauranter og hytter forbliver åbne.

7. marts: Bartender fra 'Kitzloch' testet positiv

Det bliver bekendt, at en bartender fra den store afterskibar 'Kitzloch' er testet positiv for cornavirus, men festerne fortsætter ufortrødent.

8. marts: Danmark benævner Ischgl som højrisikoområde

På trods af at de tyrolske sundhedsmyndigheder udgiver et informationspapir om, at det er 'usandsynligt at man som bargæst på 'Kitzloch' kan blive smittet med cornavirus (...) og der er ingen grund til bekymring', så betegnes Ischgl nu som højrisikoområde af blandt andet Danmark.

12. - 19. marts: Sæsonen lukker

Tyrol lukker for skisæsonen på grund af virussen. Dog indstilles liftene først 15. marts, og hotellerne lukker først 16. marts. Først 19. marts lukker de sidste østrigske skiområder.

Kilde: Focus Online

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+