1500 filer lå for få dage siden frit fremme på den selvudnævnte ’dele-økonomiske fragt-tjeneste’ Habils hjemmeside. Med få klik på tastaturet kunne man finde frem til billeder af chauffører, deres kørekort, straffeattester, deres biler med mere.
Den håndtering af personfølsomme oplysninger får nu trafikordfører fra Socialdemokratiet Rasmus Prehn til at gå ind i sagen. Han ønsker, at justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), kigger nærmere på, om det skal have konsekvenser for Habil.
- Justitsministeren må på banen og se, om det er en rimelig måde at håndtere følsomme oplysninger på. Der har ligget privat materiale, og der synes jeg, der er alle mulige grunde til, ministeren kommer på banen og bryder ind over for selskabet, så de ikke fortsætter, siger Rasmus Prehn.
Rasende chauffør efter afsløringer: - Jeg er rystet
Anti-Habil
Socialdemokratiet har i flere år kæmpet mod flere sammenkørselsvirksomheder, heriblandt den populære Uber. Rasmus Prehn har selv kaldt Uber for ’ulovlig pirattaxikørsel’. Habil er for ordføreren ikke meget anderledes.
- Det gælder bare om at køre derudaf og tænke på sig selv og score noget profit, siger han.
Er du sikker på, at du også havde ønsket samme reaktion, hvis det havde været en anden type virksomhed?
- Jeg kunne sagtens finde på at reagere i en anden sammenhæng. Også selvom det ikke var firmaer, som jeg generelt havde en negativ indstilling til. Men det er da klart, at min opmærksomhed er skærpet i den her situation. Det skal jeg være ærlig at indrømme, siger trafikordføreren.
Det er dog ikke, fordi det er Habil, at afsløringerne har fået Rasmus Prehn op af stolen, understreger han.
- Jeg synes, man bør reagere helt generelt.
Uber-afløser i kæmpe brøler: Straffeattester lå frit fremme
Lukkede hullet
Habil fik efter en konfrontation med Ekstra Bladet kort efter afsløringerne lukket for adgangen til de omkring 1500 filer med billeder af straffeattester, sygesikringsbeviser, registreringsbeviser, kørekort og chauffører. Informationerne har ikke været beskyttet bag nogen form for kodeord.
Tjenesten lagde sig fladt ned og beklagede. Presseansvarlig hos Habil, Nicolai T. Jørgensen fortæller, er tale om en fejl, der ikke må ske.
- Det her er ikke særlig heldigt, og det er selvfølgelig på ingen måde acceptabelt. Jeg er ikke EDB-kyndig, og det er ikke mig, der skruer på knapperne, så jeg kan kun gå videre med de informationer, du nu har fortalt mig, og så vil vi omgående få lukket det hul, sagde han i forbindelse med afsløringerne.
Habil lancerede sin app den 18. april, men grundet tekniske problemer kom bilerne først på gaden torsdag d. 11. maj.