Vil Putin i krig? Grænse-konflikt eskalerer

Rusland har sendt en stor mængde tropper til grænsen til Ukraine, hvilket den danske udenrigsminister Jeppe Kofod kalder 'stærkt bekymrende'. Nu advarer Ukraines forsvarsminister mod eskalering

Disse videoer af det russiske militærs øvelser nær den ukrainske grænse blev offentliggjort den 8. april.
Følg Samfund

Vil Putin i krig?

Det spørgsmål stiller de i Ukraine i øjeblikket, efter Rusland har sendt en større mængde tropper til grænsen i det østlige Ukraine i Donbas-regionen og på Krimhalvøen.

Nu advarer den ukrainske forsvarsminister ifølge TV2 mod, at konflikten eskaleres yderligere.

Hightech og skyttegrave: Fremtidens krig udkæmpes i Ukraine

Udenrigsminister Jeppe Kofod advarede ligeledes fredag i en pressemeddelelse mod oprustningen, som han kaldte 'stærkt bekymrende'.

'Den markante russiske militære aktivitet og seneste ugers massive troppebevægelser presser usikkerhedsbarometret for Europa tæt på det røde felt. Det er stærkt bekymrende.'

'Det samme er den stigende vold langs kontaktlinjen, som i den seneste tid har medført dybt beklagelige tab af ukrainske soldaters liv. Ruslands militære oprustning, provokationer og skærpede retorik bidrager alene til at øge spændingerne i den nu syv år lange konflikt', udtaler Jeppe Kofod i pressemeddelelsen.

Han fortæller desuden, at han har taget kontakt til den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, for at udtrykke Danmarks fulde støtte til Ukraine i konflikten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Rusland anerkender ikke, at de eskalerer konflikten ved at sende tropper til grænsen. Foto: Oleksandr Klymenko/Ritzau Scanpix
Rusland anerkender ikke, at de eskalerer konflikten ved at sende tropper til grænsen. Foto: Oleksandr Klymenko/Ritzau Scanpix
 

Advarer om krig
I Rusland opfatter man dog ikke situationen, som om man eskalerer en konflikt - her mener de tværtimod, at det er Ukraine, der eskalerer situationen, og de advarer mod en krig i fuld skala, skriver Wall Street Journal.

En talsperson fra den russiske regering udtalte fredag, at Rusland har ret til at flytte sine tropper til grænsen, når de vil, og at de blot tager forholdsregler i forhold til det østlige Ukraine, som de mener, er en 'farlig og eksplosiv' region.

Talspersonen advarer desuden om, at det situationen er meget ustabil med grænsen, og at det 'skaber fare for en genoptagelse af angreb på fuld skala', skriver Wall Street Journal.

Den ukrainske præsident, Vlodymyr Zelensky, besøgte torsdag frontlinjen i det østlige Ukraine. Foto: STR/Ritzau Scanpix
Den ukrainske præsident, Vlodymyr Zelensky, besøgte torsdag frontlinjen i det østlige Ukraine. Foto: STR/Ritzau Scanpix
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind