Vil stramme kursen: - Helt uacceptabelt

Helt uacceptabelt, når tilfældige personer, der kører gaderæs, kommer til skade og bringer trafiksikkerheden i fare, mener justitsminister Nick Hækkerup. Han vil efter sommerferien skærpe straffen for vanvidskørsel

Regeringen fremlagde i sommeren 2020 deres plan for, hvordan vanvidsbilisme skulle straffes. Se forklaringen i videoen.

Regeringen fremlagde tidligere på året et udspil med ni tiltag mod vanvidsbilisme. Video/redigering: Ritzau Scanpix, LocalEyes, privatoptagelser/Mikkel Cramon
Følg Samfund

Vanvidsbilisme har på det seneste udgjort en hovedpine for politiet, men nu kan ordensmagten se sig frem til en juridisk hjælpende hånd.

Efter sommerferien bebuder justitsminister Nick Hækkerup, at der skal strammes op på lovgivningsområdet, hvad angår vandvidskørslen.

- Det er en fuldstændig uacceptabel opførsel, som har bragt almindelige borgeres liv i fare. Vi bliver nødt til at stramme kursen markant over for disse mennesker.

Regeringen bebuder, at de snarest vil fremsætte et lovforslag, der skærper straffen for gaderæs, ligesom straffen vil blive skærpet for en række andre forhold.

Fremover kan kørekortet blive inddraget, hvis man som bilist bliver taget for vanvidsbilisme såsom gaderæs, bebuder justitsministeren. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fremover kan kørekortet blive inddraget, hvis man som bilist bliver taget for vanvidsbilisme såsom gaderæs, bebuder justitsministeren. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Biler, der bliver brugt til vanvidskørsel, skal fremover som hovedregel også beslaglægges på stedet. Og derefter skal bilerne - uanset ejerforhold  -  konfiskeres og bortsælges, skriver justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Også bilistens kørekort skal inddrages med det samme, siger ministeren ydermere.

Regeringen fremlagde tidligere på året et udspil med ni tiltag mod vanvidsbilisme.  Et af tiltagene handler om kapkørsel, hvor straffen fremover som udgangspunkt skal være 20 dages ubetinget fængsel i førstegangstilfælde. Tidligere var udgangspunktet alene en bøde.

I første halvår af 2020 er halvanden gang så mange personer blevet sigtet for vanvidsbilisme som i hele 2019. Politiet peger på tomme gader som forklaring på stigningen af sigtelser for vanvidsbilisme generelt.

En yngre mand kom alvorligt til skade i et frontalt sammenstød lørdag aften. Politiet har mistanke om gaderæs.

Ifølge Fyns Politi kørte to biler formentligt om kap, da den ene af bilerne, en Volvo S60, stødte frontalt sammen med en tilfældig bilist i en Hyundai, som kom kørende i den modsatte retning.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag