Vild coronaløgn på nettet

Deler usande rygter om, at 5G spreder corona - nu kæmper de sociale netværker for at fjerne løgnene

Se her hvordan de britiske myndigheder reagerer på, at 5G - af konspiratorer - kobles sammen med corona. Video: Ritzau/Scanpix
Følg Samfund

Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad man kan beskylde mobilteknologien 5G for.

5G har længe været jagtet af en lille, men ihærdig gruppe af kritikere, der mener, at både natur og mennesker står over for en katastrofe, når der tændes for 5G-nettet.

Men nu har konspiratorer taget skridtet langt over grænsen for anstændig opførsel, mener de britiske myndigheder.

Her er en af de britiske 5G-master, der blev ødelagt, efter ukendte gerningsmænd satte ild til den. Foto: Carl Recine/Ritzau Scanpix
Her er en af de britiske 5G-master, der blev ødelagt, efter ukendte gerningsmænd satte ild til den. Foto: Carl Recine/Ritzau Scanpix
 

Forbyder populær videotjeneste

Fake news
Der hærger i disse dage en vild coronaløgn på nettet, ligesom flere britiske 5G-antenner er blevet udsat for brandangreb og offentlige personer er blevet truet.

Årsagen er, at 5G ifølge rygterne medvirker til at sprede corona, hvilket der på ingen måde er dokumentation for.

- 5G-historien er totalt og aldeles vrøvl. Det er nonsens. Den værste form for fake news, siger Stephen Powis, der er medicinsk chef hos de britiske sundhedsmyndigheder, til The Guardian.

- I stedet er de mobile netværker absolut kritiske for os. Særligt i en periode, hvor vi beder folk om at blive hjemme og ikke se familie og venner, fortsætter han.

- Jeg kan ikke finde ord, der er hårde nok til at fordømme det her.

Også basestationen, som 5G-masten stod ved, er ødelagt. Foto: Carl Recine/Ritzau Scanpix
Også basestationen, som 5G-masten stod ved, er ødelagt. Foto: Carl Recine/Ritzau Scanpix
 

Kontrollant om 5G: Ingen grund til panik

Meldt til politiet
Også den britiske minister Michael Gove kalder rygterne for 'farligt nonsens', mens Joe Anderson, der er borgmester i Liverpool, har meldt trusler mod hans person til politiet. Truslerne skete, efter han i pressen kaldte 5G-løgnene for bizarre.

Liverpool er netop et af stederne, hvor der blev udført brandattentater mod 5G-basestationer. Og sagen får nu de britiske myndigheder til at opfordre sociale netværker som Facebook og YouTube til at fjerne løgnene og de videoer, der er optaget af brandene og delt på nettet.

Begge netværker har reageret på opfordringen og lover at fjerne både videoer og andet indhold, hvor 5G og corona kobles sammen.

Derimod vil blandt andet YouTube fortsat give plads til indhold, hvor kritikere af 5G ytrer sig, så længe kritikken ikke blandes sammen med coronakrisen.

IT-sikkerhedsekspert: Sådan stopper du cybersvindlere

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind