Vild debat: Små børn på udflugt så blodig rensdyr-slagtning

Børnehaven Granstubben har lagt de blodige billeder fra rensdyr-slagtningen ud på deres facebook - det har skabt hidsig debat

Et lille børnehavebarn slæber her skindet fra et slagtet rensdyr. (Foto: Facebook/Granstubben Barnehage
Et lille børnehavebarn slæber her skindet fra et slagtet rensdyr. (Foto: Facebook/Granstubben Barnehage

I byen Steinkjer i Nord-Trøndelag i det nordlige Norge, der er et område kendt for sin rensdyr-drift som led i en årelang samisk tradition, har en flok børn fra børnehaven Granstubben været på en udflugt, hvor de på nært hold så blodige  slagtninger af rensdyr. Børnehaven har efterfølgende lagt de blodige billeder ud på deres facebook-side og det har skabt en hidsig debat omkring historien, der har spredt sig til medier i hele Skandinavien.

Udflugten skete i forbindelse med en uge, hvor de små børn har lært alt om rensdyr og selvfølgelig heriblandt også slagtningen af rensdyr, hvor man efterfølgende udnytter både dyrenes skind og kød.

Den daglige leder af børnehaven Dag Olav Stølan fortæller til den norske avis Dagbladet, at det er vigtigt, at børnene får viden om driften af rensdyr, der er en vigtig del af den norske kulturarv.

- Når der har været meget sne har vi også haft rensdyr på markerne uden for børnehaven. Vi har et ansvar for at forklare børnene, hvordan livet hænger sammen. Og så er det vigtigt at gribe fat i det og være åben og ikke narre børnene til at tro  noget andet, siger Dag Olav Stølan til Dagbladet.

Blod og nye lugte
Børnehavens pædagogiske leder Therese Johnsen mener også, at det er et godt initiativ.

- Børnene reagerede meget positivt på oplevelsen og syntes, at det var spændende. Der var selvfølgelig mange nye indtryk med blod og diverse lugte, men der gik ikke lang tid, før børnene følte sig tilpas med oplevelsen, siger Therese Johnsen og tilføjer:

- Vi har talt meget om, hvad slagtning er, og hvad vi ved om rensdyr. Hvorfor har samerne rensdyr, og hvad bruges de til. Og vi har også talt om, hvad der sker med kødet, efter at rensdyrene er blevet slagtet.

I øvrigt oplyser børnehaven Granstubben, at børnenes forældre fik besked om besøget dagen før, og børnene måtte selv vælge, om de ville deltage i udflugten eller ej.

- Forældrene var meget positivt indstillede overfor projektet, og børnene kunne også tage tilbage til børnehaven, hvis de ikke ønskede at se på slagtningen mere. Vi tvinger jo ikke nogen til at se på, fortæller Therese Johnsen.

Vild debat på facebook
Billederne fra slagtningen skabte imidlertid en vild debat på børnehaven Granstubbens facebook.

Her skrev en person blandt andet: Jeg er glad for, at mine børn ikke går i den børnehave.

En anden person skrev: Hvad er det for noget galskab. Vi befinder os i år 2017, ikke i stenalderen.

Og en tredje skrev: Det er sådan noget her, der skaber psykopater.

En fjerde person gik virkelig til stålet og kritiserede børnehavens udflugt meget voldsomt:

- Stakkels børn. Gør som de syge voksne fortæller. Børn holder altså ikke af død. Dyrene er ikke objekter. At der er mange voksne, der bliver helt lyriske af at se et barn slæbe afsted med lidt af en død krop er bizart og forfærdeligt. Jeg undrer mig over, hvilke individer, vi skaber, og hvilket samfund vi ønsker at efterlade til kommende generationer. Jeg skammer mig.

Kød kommer altså fra dyr
Men der var faktisk lige så mange positive reaktioner på børnenes rensdyr-udflugt.

En person skrev:

- Døden er faktisk en naturlig måde at ende sit liv, hvad enten man bryder sig om det eller ej. Hvis vi mennesker spiser frikadeller midt i ugen og en saftig bøf i weekenden, så kommer kødet jo fra et dyr. Og hvis slagtningen bliver gjort ordentligt, er der hverken brutalt eller dyremishandling.

Og en anden skrev:

- Det er da fint at give børnene indsigt i, at det man spiser er levende væsener, og på den måde måske være medvirkende til, at børn respekterer dyr endnu mere. Jeg er bange for, at børn vokser op og ikke engang aner, hvor det kød, der købes i supermarkederne, kommer fra.