Vild himmel: Sådan opstår supermåne OG blodmåne

Natten til mandag kan du blive vidne til to helt spektakulære himmelfænomener. Vejret arter sig, og hvis du misser det, skal du vente i 18 år

NASA: Sådan opstår supermånen

Natten til mandag den 28. september skal du enten gå sent i seng eller stå meget tidligt op, hvis du vil have muligheden for at se to smukke månefænomener på én og samme nat.

Månen vil nemlig den nat vise sig fra sit allermørkeste og sit allerlyseste, når vi både får en supermåne og en blodmåne at se.

Samfund - 14. sep. 2015 - kl. 19:25 Se Astro-Andreas vildeste syn fra rummet

Omkring klokken 3 natten mellem søndag og mandag, er månen fuld, samtidig med, at den er meget tæt på jorden. Et fænomen, som i daglig tale kaldes for ’supermåne’.

En total måneformørkelse fungerer som vist her i grafikken og kaldes også blodmåne. Mandag falder blodmånen sammen med supermåne (Grafik: Mikkel Lund)
En total måneformørkelse fungerer som vist her i grafikken og kaldes også blodmåne. Mandag falder blodmånen sammen med supermåne (Grafik: Mikkel Lund)
 

- Månens afstand til jorden varierer. Supermånen er en fuldmåne, som indtræffer, mens månen er i sin nærmeste afstand til jorden, og kaldes også for en ’fed fuldmåne’, forklarer astrofysiker fra Danmarks Tekniske Universitet, Michael Linden-Vørnle, til Ekstra Bladet.

Se også: Vild septemberhimmel: Denne dag får vi både supermåne og blodmåne

Den klare måne forsvinder dog hurtigt igen, for supermånen falder sammen med, at et andet og langt mere sjældent fænomen kan ses på himlen: Blodmåne.

- Den nat får vi en total måneformørkelse, fordi månen bevæger sig ind i jordens skygge. Fænomenet kaldes af nogen for 'blodmåne', fordi månen får en rød farve, siger Michael Linden-Vørnle, og forklarer, at farven, altså graden af rød, afhænger meget af jordens atmosfære. Er der sket et vulkanudbrud umiddelbart inden, kan månen blive meget rød, mens en blodmåne i andre tilfælde fremstår mere lyserød.

- Farven opstår, når jorden kaster skygge på månen, og solens røde lys filtreres gennem jordens atmosfære. Atmosfæren har nemlig lettest ved at filtrere blåt lys, så det røde slipper lettere igennem, forklarer astrofysikeren.

Videnskab & teknik - 12. sep. 2015 - kl. 12:10 Andreas' kone: Jeg turde ikke se landingen

- Stod man på månen og så ned på jorden på det tidspunkt, ville man se jorden med en rød ring rundt om. Det er på en måde som at se alle solopgange og alle solnedgange på én og samme tid.

Måneformørkelsen begynder allerede klokken 02.11 natten til mandag, og præcis klokken 04.11 er månen totalt formørket.

Skal du ud og se på månen natten til mandag, så send gerne dine videoer og billeder til os. Send til 1224@eb.dk eller sms 1224 (almindelig sms-takst).

Sådan bliver weekendvejret (Video: DMI)

7 kommentarer
Vis kommentarer