Vild rekord: Flyver fem dage uden brændstof

Storsmilende pilot lander på Hawaii efter knap fem døgn på vingerne i fly drevet af solenergi.

Her kan du se, hvordan det så ud, da flyet lander på Hawaii. (Video: AP)

Det solcelledrevne fly Solar Impulse er fredag aften dansk tid landet på Hawaii med både fly og pilot i god behold efter en fem dage lang flyvning uden pauser - og uden en eneste dråbe benzin.

Flyet satte landingsjordene ned ved Kalaeloa-lufthavnen på Hawaiis hovedø, Oahu, kort efter solopgang, hvilket er omkring klokken 18 dansk tid.

På landjorden brød det mandskab, der har været med til at sende Solar Impulse i luften, ud i jubel, da piloten, schweiziske Andre Borschberg, landede flyet.

Kort efter kom Borschberg selv ud af cockpittet med et stort smil.

Flyet har sat ny rekord for længste soloflyvning og for at være det soldrevne fly, der har holdt sig i luften længst tid.

Den hidtil længste soloflyvning er Steve Fossett noteret for. Han fløj uafbrudt i 76 timer og 45 minutter, mens hele Borschbergs tur fra Japan til Hawaii tog rundt regnet fire døgn og 22 timer, svarende til 118 timer.

Den lange flyvetur har været en prøvelse for piloten, som har været alene på hele flyveturen.

Cockpittet i flyet er kun 3,8 kvadratmeter, og stolen, piloten sidder i, fungerer både som seng og toilet. Hvis der ikke er turbulens, er det muligt at slå autopiloten til og tage en lur, men højst i 20 minutter ad gangen.

Solar Impulse har et vingefang på 72 meter og er dækket af 17.248 solpaneler, der ikke er tykkere end et hårstrå.

Flyet samler solenergi om dagen, som bliver gemt i lithiumbatterier, og den opbevarede energi holder så flyet på vingerne om natten, når solen er væk.

Formålet med den revolutionerende flyvetur er at skabe opmærksomhed om mulighederne i alternative energikilder og at præstere noget, der i mange år er blevet betragtet som umuligt.

11 kommentarer
Vis kommentarer