Vilde tider på villa-vejene: Derfor skal du sælge din bolig nu

Maj og juni er de måneder, hvor flest boliger skifter ejer, viser opgørelse fra EDC

Til salg-skiltene falder på stribe i maj og juni. Hver femte bolig handles i løber af de to måneder. Foto: Jan Sommer
Til salg-skiltene falder på stribe i maj og juni. Hver femte bolig handles i løber af de to måneder. Foto: Jan Sommer

Skal du sælge din bolig, giver det god mening at time det op til de lyse forårsmåneder.

Maj og juni er nemlig de to måneder, hvor der sælges allerflest boliger i Danmark. Det viser en opgørelse, som ejendomsmæglerkæden EDC har lavet på baggrund af de seneste 17 års bolighandler.

Tallene viser, at lige knapt hver femte solgte bolig bliver handlet i maj eller juni. Absolut topscorer er juni med 9,8 procent af årets samlede bolighandler, mens boligsalget rammer bunden i december med blot 6,2 pct.

- Det er en gammel ejendomsmæglersandhed, at foråret og det lysere vejr også skubber til folks lyst til at flytte. Det er dog lidt en myte, at det lige er påsken, der er højsæson. Påsken er fremvisningstid, men de underskrevne købsaftaler kommer først i månederne efter, siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

Dalende eufori
Ser man alene på fremvisningerne, peger meget dog på, at de seneste års eufori på boligmarkedet er ved at klinge af. Ifølge home's såkaldte fremvisningsindeks, tropper der nu færre boligsultne danskere op, når der er åbent hus rundt om i landet.

- Fremvisningerne ligger fortsat på et højt niveau, men vi ser et fald i forårsmånederne for både huse og lejligheder, siger Michael Dalsager, kommunikationskonsulent i home.

Fra marts til april var der såldes 1,7 procent færre fremvisninger af huse til salg, mens der var 0,7 procent færre købere på trapperne i lejlighedsejendommene.

Og der er tilsyneladende ikke tale om en enlig svale. Set over de seneste tre måneder er der ligeledes tale om en faldende tendens, hvor antallet af fremvisninger af huse er faldet 7,1 procent, mens de er faldet 7,8 procent på lejligheder.

God indikator
- Indekset har historisk set været en god indikator for udviklingen i handelsaktiviteten, idet der er en vis forsinkelse, fra folk begynder deres boligjagt, til de rent faktisk køber en bolig. Denne forsinkelse er typisk på et par måneder. En stigning i antallet af fremvisninger på 1 procent betyder således typisk en stigning i antallet af handler på 1 procent en til to måneder efter, siger Michael Dalsager.

Trods den faldende interesse, er der dog fortsat tryk på boligmarkedet. Der er således stadig flere fremvisninger end for et år siden, og det konkrete salg i årets første fire måneder ligger i følge EDC's opgørelse hele 17 procent højere end gennemsnittet af de seneste 17 år.

- Det peger i retning af, at året ender som et af de fem bedste år for boligsælgerne siden årtusindskiftet, siger Jan Nordmann, EDC.

Sådan fordeler salget sig

Januar: 6,6 pct.

Februar: 7,6 pct.

Marts: 8,8 pct.

April: 8,7 pct.

Maj: 9,5 pct.

Juni: 9,8 pct.

Juli: 8,8 pct.

August: 8,9 pct.

September: 8,8 pct.

Oktober: 8,6 pct.

November: 7,8 pct.

December: 6,2 pct.

Kilde: EDC, baseret på 250.000 bolighandler 2000-2017.

 

24 kommentarer
Vis kommentarer