Annonce:
Annonce:

Vildt fjeld slår rekord: Bevæger sig 16 centimeter i døgnet

Det norske fjeld Mannens bevægelser er taget til. Nu flytter det sig med hele 16 centimeter i døgnet, og det er ny rekord

Fjeldet 'Mannen' gemmer måske på et større skred, men nordmændene må væbne sig med tålmodighed. (Foto: AP)
Fjeldet 'Mannen' gemmer måske på et større skred, men nordmændene må væbne sig med tålmodighed. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Det norske drillepind af et fjeld Mannen vil frem i verden.

Kraftig regn i området Romsdal i den nordlige del af Norge betyder, at det norske fjeld Mannen rører på sig. Og nu har det sågar slået en rekord, skriver den norske avis VG.

Fjeldet har hele natten rykket sig med en hastighed på 16 centimeter i døgnet. Og det er ny rekord, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en rapport, der blev udgivet søndag morgen.

- Vi har haft en voldsom stor hastighedsøgning. Det er omkring dobbelt så hurtigt som da fjeldet var på sit højeste sidste år, siger chefgeolog Lars Harald Blikra til VG.

Årsagen til den voldsomme udvikling er, at området har fået langt mere regn en forventet. Alene det sidste døgn er der faldet 33 millimeter regn.

I løbet af søndagen har bevægelserne aftaget en smule, men nordmændene frygter stadig, at dele af fjeldet styrter sammen.

Annonce:

- På baggrund af de store forskellig mellem øvre og nedre del antager vi, at der er stor sandsynlighed for, at det vil falde sammen, skriver NVE i rapporten.

Rød alarm
Ifølge stabchef i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Torry Åkenes, har politiet besluttet, at faren for en nedstyrtning er så stor, at politiet har måttet evakuere ni personer og 350 får.

Husker du Mannen? Nu må beboerne flytte hjem igen

- Ved rødt beredskab har politimesteren besluttet sig for at iværksætte en evakuering. Det er et forebyggende tiltag, der skal sikre liv, siger Torry Åkenes til VG.

Ifølge flere geologer er det den kraftige regn i området, der er årsag til, at bjerget Mannen bevæger sig så meget i øjeblikket.

Norge til grin
I skrivende stund står Mannen stadig intakt, men i løbet af natten til søndag har de norske myndigheder registreret en række stenskred.

Utålmodige nordmænd: Hvornår styrter det fjeld sammen?

Annonce:

For knap et år siden gjorde flere store udenlandske grin med Norge, der sendte live-tv fra bjergsiden uden action.

Mannen styrtede aldrig ned, og det fik BBC og verdens største nyhedsbureau AP til at gøre nar af Norges fjeld-frygt.

- Norge, med fem timers direkte tv af et bål og minut-for-minut laksefiskeri, har fundet en ny attraktion. En skrøbelig bjergside. I dagevis har lokale medier fokuseret på den øde og usikre bjergside på Mannen i det vestlige Norge, men ingen ved, hvornår der kommer til at ske noget', skrev AP i et nyhedstelegram.

Fjeldet står endnu: Nu gør udlandet grin med nordmændene

Med et tykt lag af ironi tilføjede nyhedsbureauet, at den helt store nyhed var et minimalt jordskred, der varede 15 sekunder.

Men det har ikke skræmt nordmændene væk. De havde minsandten live-billeder fra Mannen igen denne gang, men søndag har de droppet den dramatiske live-dækning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: