Vildt vejrfænomen ved ferieparadis: - Kan jævne byer med jorden

Skypumper er et af de farligste vejrfænomener, vi kan opleve, siger DMI's meteorolog, efter en video af en skypumpe ved Korsika er gået verden rundt

Skypumper fungerer som en kæmpe støvsuger. Se den franske model i aktion her. Video: Viral Press.

Et noget skræmmende syn mødte turister og lokale ved Bastia på ferieøen Korsika i Middelhavet mandag eftermiddag.

Fra havet rejse sig nemlig en voldsom skypumpe.

Det skriver flere medier, heriblandt BBC og britiske Metro.

Skypumper er relativt sjældne og ikke særlig kraftige i Danmark, men i Sydeuropa er de både hyppigere og stærkere. Det fortæller DMI's vagthavende meteorolog, Thyge Rasmussen.

- De har det hvert år, men de er trods alt ikke så almindelig. De er sjældent så voldsomme, som man ser dem på den anden side af Atlanten, men de kan tage huse og vælte biler, sige han til Ekstra Bladet.

Ferie Se de utrolige optagelser: Sjældent vejrfænomen forbløffer turister

Skypumper opstår som regel i forbindelse med skyer med byger og torden.

- Der opstår en hvirvel af opgående luft fra havet og op til skyen, der virker som en støvsuger. Hvis den er ude over havet, suger den vand op, men på land suger den alt til sig.

- De kan være meget farlige, og i USA er der flere dødsfald om året. De kan jævne hele byer med jorden, så det er et af de farligste vejrfænomener, vi oplever, understreger Thyge Rasmussen.

I USA er skypumper ofte så kraftige, at de betegnes som tornadoer.

- Dynamikken er den samme. Her i Europa er de typisk ti til 20 meter i diameter, men i USA de være en kilometer i diameter, forklarer meteorologen og understreger, at selvom de europæiske skypumper er noget mindre i omfanget, er de stadig noget af det farligste vejr, der forekommer.

Se den vilde skypumpe ved Korsika i videoen øverst i artiklen.

Henrik Ulstrup fortæller til Ekstra Bladet, at der heldigvis ikke var noget af værdi inde i den grønne lade. Foto: Per Øxenholt Samfund Skypumpe raserede dansk by: Efterlod stribe af ødelæggelser

--------- SPLIT ELEMENT ---------

For to år siden ramte en skypumpe ved Sæby. Læservideo.

32 kommentarer
Vis kommentarer