Ville begå selvmord: Nu hitter skaldet model med sjælden lidelse

Melanie Gaydos er født med ektodermal dysplasi, en sjælden genetisk sygdom, men hitter nu som model

Designerne er vilde med Melaine Gaydos. Her kan du se hende på arbejde som topmodel (video: Barcroft)

Den 26-årige Melanie Gaydos fra USA er måske ved at gøre modebranchens skønhedsidealer til skamme.

Verden på vrangen - 9. mar. 2015 - kl. 11:07 TV: Dreng kaldte lille pige grim - hendes svar er genialt

Hun er født med den sjældne lidelse ved navn 'ektodermal dysplasi', der gør, at hun har et særligt udseende: Hun næsten skaldet og har kun tre tænder i munden.

- Jeg havde ikke mange venner som barn. Jeg blev mobbet og mange gloede på mig, lyder det fra Melanie Gaydos, der endda overvejede at tage sit eget liv som teenager.

- Da jeg var omkring 16-år, var jeg meget deprimeret og selvmordstruet. Jeg havde ikke lyst til at leve, og jeg troede heller ikke, at jeg ville blive 18 år, siger Melanie Gaydos.
Jamie Brewer ses her under et Hollywood-arrangement i marts 2014 i forbindelse med sin rolle i 'American Horror Story'. Hun kan lige nu opleves på catwalken under modeugen i New York. (Foto: AP) Intl. kendte - 12. feb. 2015 - kl. 20:55 Model med Downs syndrom indtager modeuge

Men trods den barske barndom er hun med sit specielle look på vej til at blive et hit i modebranchen.

- Mit første professionelle job var med det tyske heavy metal-band Rammstein, og det var super sjovt, siger Melanie Gaydos, der begyndte sin karriere som model for fire år siden, efter hun var flyttet til New York City.

- Jeg startede med at søge job som model via Craigslist (en gratis online opslagstavle, der har alt fra boligannoncer til jobopslag, red.), fordi der var en masse fotografer, der søgte modeller, som ikke havde et stereotypt look, siger Melanie Gaydos, der nu er fuldtidsbeskæftiget model og skuespillerinde.

Sex & samliv - 13. mar. 2015 - kl. 10:55 TV: Lækker bikini-babe tilbage på stranden

- Når jeg er modellen Melanie, så er jeg virkelig stærk og frygtløs. Jeg er fri til at gøre, hvad jeg vil, når jeg er foran kameraet, siger hun og tilføjer:

- Jeg bliver fløjet rundt til forskellige lande for at lave forskellige projekter. Det er virkelig fantastisk.

Som det fremgår i videoklippet foroven, så har både designere og fotografer hænderne oppe over den 26-årige kvinde.

- Melanie er en af de bedste modeller, jeg har arbejdet med. Hun har altid en anderledes posering, og du behøver ikke at sige noget til hende, siger fotograf Fred Attenborough.

- Da jeg så hende på Instagram, gik jeg helt amok: Hun var den vi skulle bruge, lyder det fra den begejstrede designer Brad Callahan.

Ektodermal dysplasi

* Ektodermal dysplasi er en samlebetegnelse mere end 150 forskellige arvelige sygdomme (eller syndromer).

* Den mest forekomne form af ektodermal dysplasi er anhidrotisk (eller hypohidrotisk) ektodermal dysplasi (AED), der er karakteriseret ved abnorm hårvækst, tandproblemer og nedsat evne til at svede.

* Personer med hypohidrotisk ektodermal dysplasi har særlige ansigtstræk, mangelfuld og anderledes tandudvikling, hudforandringer med blandt andet manglende eller nedsat svedsekretion, sparsom hårvækst samt luftvejsproblemer.

* I Danmark fødes der i gennemsnit et barn om året med AED. Sygdommen er langt hyppigst hos mænd.

* Årsagen er i de fleste tilfælde en genfejl (mutation) i et arveanlæg på det ene kønskromosom, nemlig X-kromosomet. Kvinder, der har to X-kromosomer, får derfor kun sygdommen, hvis de har en mutation på begge deres X-kromosomer. Mænd har kun et X-kromosom, hvorfor de kan betegnes som syge, hvis deres X-kromosom bliver ramt af genfejlen. 

(kilde: www.ectodermaldysplasia.dk)

Kom med  Melanie Gaydos på photoshoot i videoklippet foroven.

12 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere