Villy mistede halv million på bank: Men det er ikke det værste

86-årige Villy Skaaning er en af de tusindvis af tidligere Roskilde Bank-aktionærer, som har mistet hårdt opsparede penge på bankens krak i 2008

Ekstra Bladet forsøgte at få en kommentar fra Niels Valentin Hansen. Se med her

'Jeg har ikke gjort noget galt.'

Det var budskabet fra den udskældte tidligere Roskilde Bank-direktør Niels Valentin Hansen, da han i dag indledte sin forklaring i en sag, hvor han og flere andre af den tidlige ledelse er krævet en milliard kroner i erstatning for at have fejlet i udlånet og have svigtet i deres ansvar.

Udmeldingen var måske ikke særligt overraskende, men udover et par sjældne interviews var det første gang, at Valentin gav sig til at forsvare sin uskyld i en offentlig sammenhæng.

Han har af mange været udpeget som den helt store skurk af de tusindvis af aktionærer, som har mistet hårdt opsparede penge grundet krakket i 2008.

En af dem er 86-årige Villy Skaaning, som ikke giver meget for Valentins forsvarstale:

- Det er helt ude i hampen - gu' har han da gjort noget galt, siger han og fortsætter:

- Han har taget alle de der lyssky amatører ind og lånt dem penge ad pommern til, og det har banken jo knækket halsen på. Så står han af og har sit på det tørre, siger han.

Samfund Konkursramt kunde får ingen erstatning af krakket bank

Han har tabt omkring en halv million kroner i aktier, men det er ikke det værste.

- Det piner mig ikke mest. Det er mere den forbandede kassekredit, som min bankrådgiver fik mig prakket på et halvt år inden, de krakkede, siger han.

Niels Valentin Hansen ønskede ikke at tale med Ekstra Bladet, da han forlod retten i Søborg. (Foto: Ekstra Bladet TV)
Niels Valentin Hansen ønskede ikke at tale med Ekstra Bladet, da han forlod retten i Søborg. (Foto: Ekstra Bladet TV)
 

Ville bygge køkken

Kort inden bankens kollaps manglede den daværende 79-årige Villy Skaaning 100.000 kroner til et ny køkken til sin nu afdøde kone.

- Jeg gik i banken og sagde, at jeg gerne ville have, at de solgte nogle af mine aktier, men 'uha nej, det må du endelig ikke gøre, for det er alt for dyrt, når skattefar tager sin del', sagde min rådgiver. Jeg skulle hellere lave en kassekredit, men det ville jeg ikke, når jeg ikke havde pengene. Hun blev ved, og jeg endte så med at sige okay til sidst.

Da han havde en anden konto med godt og vel 50.000 kroner som banken kunne hæve, lavede de en kassekredit på de resterende 50.000 kroner.

Og så krakkede banken.

Ernst & Yong frygter, at udsættelsen af afhøringen af Henrik Bjerre-Nielsen, som var chef for tilsynet i banken, da Roskilde Bank kørte af sporet, skaber urent trav. (Foto: Claus Linde) Samfund Revisor i Roskilde Bank frygter urent trav om en milliard kroner

Aldrig haft gæld

- Jeg er 86 år. Fra min barndom har jeg lært, at man ikke stifter gæld, men betaler kontant. Det har jeg altid gjort, og derfor har jeg aldrig haft gæld. Så krakker banken, og nu står jeg med en gæld på 60.000 kroner. Det piner mig virkelig.

Roskilde Banks tidligere direktør Niels Valentin Hansen sikrede sin boligformue ved at lade parrets nye hus stå i konen Hannes navn. Billedet her er fra 2012, hvor Ekstra Bladet konfronterede ham med 'konefinten'. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Roskilde Banks tidligere direktør Niels Valentin Hansen sikrede sin boligformue ved at lade parrets nye hus stå i konen Hannes navn. Billedet her er fra 2012, hvor Ekstra Bladet konfronterede ham med 'konefinten'. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Fakta om retssagen

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til krakket.

Han og syv andre bankfolk, et revisionsselskab og to af selskabets revisorer er sagsøgt for en rund milliard plus renter af Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket, i erstatning.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, ikke have haft en god nok styring på udlånet og ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

Der er afsat 117 retsdage, og der forventes at falde dom i august 2017.

Efter krakket har han klaret sig med sin folkepension, og det vil den tidligere buschauffør fortsætte med at gøre.

- Økonomisk set har jeg det godt, og jeg klager ikke. Men jeg vil gerne have den kassekredit fjernet. Så slipper de også for at høre mere fra mig.

Arkiv foto: Claus Linde Krimi Nu begynder den største retssag om bank-tab

Han havde tidligere muligheden for at få en smule af det tabte tilbage, men det ville afviste han grundet betingelserne.

- Jeg fik et brev fra Finansiel Stabilitet, hvor de havde tiltænkt mig 12.000 kroner. Men der var også den betingelse, at jeg skulle fraskrive mig retten til yderligere at rejse krav. Og det ville jeg ikke være med til, siger han.

58 kommentarer
Vis kommentarer