Virksomheder siger nej til senge: Syge strander på kontanthjælp

Syge langtidsparkeres i måneder eller år på kontanthjælp, fordi det er svært at finde arbejdspladser, der kan tage de svageste i arbejdsprøvning

Syge strander på kontanthjælp. (Foto: Peter Hove Olesen)
Syge strander på kontanthjælp. (Foto: Peter Hove Olesen)

Den nye lov om førtidspension og fleksjob betyder, at også meget syge får afprøvet deres evne til at arbejde, før de kan få fleksjob eller førtidspension.

Men arbejdspladserne står langt fra i kø for at tage de syge, der skal have seng med på arbejde og/eller kan kun arbejde minutter af gangen, før de har brug for pause.

Hvis ingen vil have dem, går deres sager i stå, og de strander på kontanthjælp.

Læs også: Lotte søgte sengepraktik hos minister: Så kan han lære det

Det gælder blandt andre Lotte Rasmussen, som de sidste seks måneder har ventet på, at Herlev Kommune finder en virksomhed, der vil tage hende og hendes seng. Hun har en fejlopereret diskusprolaps, der betyder, at hun kan sidde eller stå op i omkring 15 minutter af gangen.

- Min sag er gået i stå, fordi ingen virksomheder har plads til en seng. Det er enormt stressende ikke at vide, hvordan jeg så kommer videre, siger Lotte Rasmussen til Avisen.dk.

Direktør i Herlev Kommune, Ulrich Schmidt-Hansen, erkender problemet og siger, at kommunens virksomhedskonsulenter har givet fortabt. I stedet er opgaven overdraget til en privat aktør.

- Det er ikke lykkedes at finde et sted, der var parat til at tage Lotte Rasmussen. Vi håber, vores samarbejdspartner har et bredere netværk. Nogle virksomheder har jo lettere ved at have en seng stående end andre, siger Ulrich Schmidt-Hansen.

Herlev Kommune bruger oftest private virksomheder til arbejdsprøvning.

Har ventet to år på arbejdsprøvning
Selve arbejdsprøvningen mener Ulrich Schmidt-Hansen er nødvendig for at følge intentionerne i loven om, at det er bedre at komme selv lidt ud på arbejdsmarkedet end at få en pension.

Læs også: Se Lottes ansøgning om sengepraktik hos minister

Avisen.dk kender til flere tilfælde, hvor syge har meget svært ved at komme videre i deres sager, fordi det kræver en virksomhed til arbejdsprøvningen.

I København har Christian Danvill de sidste to år både henvendt sig til kommunen og selv søgt efter en virksomhed til arbejdsprøvning. Men ingen vil tage ham, fordi han højst kan arbejde ti minutter og så skal holde pause i tre kvarter på grund af en øjensygdom.

Ifølge loven behøver borgere ikke arbejdsprøves, hvis det er åbenlyst formålsløst. Men i realiteten arbejdsprøves så godt som alle.

Læs også: Kommune om praktik med seng: Man skal finde sin spidskompetence

Det har øget presset på, at kommunerne skal finde virksomheder, der vil medvirke.  Det mærker medlemsvirksomhederne i Dansk Erhverv også.

- Det er klart, at der er foretaget en række ændringer inden for førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, som bidrager til betydeligt flere arbejdsprøvninger. Men det handler også om, at der er brug for flere på arbejdsmarkedet, siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv.

'Svært at få plads til seng'
Peter Halkjær oplever, at mange virksomheder gerne vil åbne dørene, så længe arbejdsprøvningerne giver mening.

- Men det er afgørende, at virksomheden kan se sig selv i det og kan se et udviklingsperspektiv på sigt i de arbejdsprøvninger, de medvirker i, siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening vurderer underdirektør Erik Simonsen, at mange virksomheder gerne bidrager til at få flere på arbejdsmarkedet.

Læs også: Charlotte i nødråb til minister: Jeg skal i praktik med min seng

Han mener dog, at i de konkrete tilfælde som Lotte Rasmussen og andre, der skal have senge med, kan der være en grænse.

- Det bliver svært at komme med en seng. Det har de færreste virksomheder plads til. Selvom nogle virksomheder er villige til at strække sig ganske langt, vil der være sager, hvor kommunen må finde andre løsninger til arbejdsprøvning end private virksomheder, siger han.

Hos Kommunernes Landsforening kender chefkonsulent Camilla Treldal Jørgensen ikke henvendelser fra kommunerne om problemer med at skaffe pladser til de mange, der skal arbejdsprøves.

- Det er ikke fordi, vi vil afvise problematikken. Måske får vi ikke henvendelser fra kommunerne om det, fordi det altid har været en udfordring at finde virksomheder til arbejdsprøvning. Særligt af svage borgere, siger Camilla Treldal Jørgensen.

Læs også: Lisbeth meldt rask 5 måneder efter sin hjernesvulst

89 kommentarer
Vis kommentarer