Annonce:
Annonce:

Virolog advarer efter massetest: Kram stadig ikke bedstemor

Man skal stadig holde afstand, selvom man bliver testet, inden man tager hjem til jul, siger Allan Randrup Thomsen

Husk at holde afstand og spritte af i julen, selvom du bliver testet inden, siger virolog Allan Randrup Thomsen. Foto: Jonas Olufson
Husk at holde afstand og spritte af i julen, selvom du bliver testet inden, siger virolog Allan Randrup Thomsen. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Samfund

Der er pres på landets mange coronatestcentre op til jul.

Derfor har Sundheds- og Ældreministeriet indgået en aftale med Falck om at åbne for, at alle danskere kan få en af de såkaldte lyntests i Falcks testcentre.

Men Sundhedsstyrelsen har tidligere sået tvivl om effekten af lyntesten. Og selvom virolog Allan Randrup Thomsen mener, at lyntesten er mere sikker end sit rygte, opfordrer han dog stadig danskerne til at tænke sig grundigt om.

Især hvis man skal holde jul med bedstemor.

3552 nye registrerede coronatilfælde

Artiklen fortsætter under videoen ...

Se de seneste danske smittetal her

Pas på
Er man nærkontakt med en smittet, eller skal man fejre jul med en person i risikogruppen, så er lyntesten ikke nok til, at man kan være helt sikker på, at man ikke har corona:

Annonce:

- Det vigtige er at udstyre folk med en seddel om, at selvom de testes negative, så må de ikke forvente, at de er negative. De må ikke ændre opførsel: De skal stadig holde afstand, stadigvæk spritte af, siger Allan Randrup Thomsen.

Derfor skal danskerne tænke sig godt om, inden de lægger alle æg i kurven på en lyntest:

- Det er bedre at tage lyntesten end at gøre ingenting - men du skal bare lade være med at kramme bedstemor. Så ja, den kan give en falsk sikkerhed, hvis folk ikke får at vide og grundigt forklaret, hvad begrænsningerne er ved den her test.

Eksperter: Husk den gode hygiejne juleaften

Ikke grønt lys til at kramme
Dog skal danskerne heller ikke tro, at den almindelige coronatest - den med op til 48 timers ventetid - giver grønt lys til at kramme løs og gå arm i arm om juletræet.

- PCR-testen får du jo taget på en given dag, og du kan nå at blive smittet bagefter, husker Allan Randrup Thomsen på.

- Så ingen af testene kan dække dig ind 100 procent, desværre.

Annonce:

Både lyntest og PCR-test er dog vigtige hjælpemidler i forhold til at få kontrolleret coronaepidemien, der er blusset op på ny i løbet af efteråret.

Lang ventetid ved lyntestcenter - kan ikke nå alle

- Der er mange, der ønsker at blive testet, fordi de skal hjem til familien til jul. Måske har de ikke mange i familien, der er i risikozonen - og så kan det godt være en god idé at tage hurtigtesten, siger Allan Randrup Thomsen.

- Især hvis alternativet er, at du slet ikke bliver testet. Det er bedre at fange 70-80 procent af dem, der er smittede, end at fange nul.

Sundhedsministeriet: Hold altid afstand
Sundhedsministeriet skriver i et skriftligt svar til Ekstra Bladet, at der fortsat arbejdes på at øge testkapaciteten, ligesom der fortsat er reserveret tests til personer med symptomer og sundhedspersonale.

Annonce:

'Hurtigtest er ikke lige så nøjagtige som de test, der anvendes i testcentrene. Derfor skal man følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer om, at man får en PCR-test – og ikke en hurtigtest, hvis man har symptomer eller er nær kontakt, for der er behov for et præcist svar,' skriver Sundhedsministeriet og fortsætter:

'Men test er og bliver kun et øjebliksbillede, og der er fortsat vigtigt at holde afstand, spritte hænder og hoste i ærmet. Det stærkeste våben mod COVID-19 er fortsat disse generelle forholdsregler.'

Hvad er forskellen mellem lyntest og den almindelige test?

Allan Randrup Thomsen, der er virolog ved Københavns Universitet, forklarer her, hvad der er forskel på de to tests:

Er man i begyndelsen af sit sygdomsforløb, har man ikke nødvendigvis meget virus i kroppen. Den almindelige test, som man indtil videre har kunnet få i testcentrene, er mere følsom, og derfor bedre til at opfange dem, der ganske vist kun har lidt coronavirus i kroppen, men som dagen efter kan smitte. Det vil gælde i perioden lige efter man er blevet smittet, men inden man får symptomer - den såkaldte inkubationstid.

Lyntesten måler i stedet, hvor meget virus der er i kroppen lige nu. Det betyder, at hvis virusniveauet er lavt, risikerer man, at testen ikke slår ud, selvom man altså har coronavirus i kroppen og muligvis kan smitte dagen efter.

Lyntesten er dog bedre end sit rygte, siger Allan Randrup Thomsen. Lyntesten er langt mere sikker, end Statens Serum Institut tidligere har meldt ud, mener han: Det studie, Seruminstituttet brugte oprindeligt, har været ret meget kritiseret af fagfolk. Kigger man hos eksempelvis i tyske studier, er der et noget mere differentieret billede, når det kommer til at vurdere, hvor sikker lyntesten er.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: