Virolog: - Den enkelte løber en meget lille risiko

Der er ingen grund til at undgå demonstrationer med de smittetal, vi har lige nu, mener virolog

Black Lives Matter har søndag for anden weekend i træk arrangeret demonstration i København mod racisme. Ifølge virolog er smittetalene i Danmark nu så lave, at der ikke er grund til at blive væk fra demonstrationer. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Black Lives Matter har søndag for anden weekend i træk arrangeret demonstration i København mod racisme. Ifølge virolog er smittetalene i Danmark nu så lave, at der ikke er grund til at blive væk fra demonstrationer. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Søndag er der for anden weekend i træk arrangeret en stor demonstration i København mod racisme, hvor mere end 10.000 har trykket deltager på Facebook-begivenheden.

Men som smittetallene ser ud i Danmark på nuværende tidspunkt, er der ingen grund til at begrænse sine demokratiske frihedsrettigheder for at undgå smittefare.

Det vurderer Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.

- Den enkelte løber en meget lille risiko. Det er mere samfundet, der løber en risiko, da vi forsøger at undgå superspreder begivenheder, siger han.

- Men samtidig er det en grundlæggende menneskelig ret at ytre sig, og med de smittetal, vi ser lige nu, så skal vi passe på, at coronavirus ikke bliver det, der trumfer alt andet.

Han tilføjer, at der ved netop demonstrationer kan være en lidt højere smitterisiko sammenlignet med eksempelvis ved et bryllup, når forsamlingsforbuddet tillader det.

- I og med at der er flere, der råber ved en demonstration, og man står lidt tættere med folk, som man ikke normalt er i smittekæde med, så er der en øget risiko, siger Søren Riis Paludan.

Derfor anbefaler han, at man for at minimere smitterisikoen eventuelt ifører sig mundbind - og sørger for ikke at stå frontalt tæt på folk, der råber meget højt.

Men nu skal vi til at veje tingene op mod hinanden. Selv om Statsministeriet ikke kan lide at tale om proportionalitet, så er det meget, meget vigtigt, synes jeg. Ikke mindst nu hvor smittetallene er så lave.

Organisationen Black Lives Matter står bag søndagens demonstration, der starter klokken 14 fra den amerikanske ambassade og ender ved Christiansborg i København.

I sidste weekend deltog omkring 2000 personer i en lignende demonstration.

Ikke forbudt
Selvom der i Danmark lige nu er et forsamlingsforbud, hvor man højst må samles i grupper på højst ti mennesker offentligt, så gælder andre regler for demonstrationer.

- Det er undtaget forbuddet, fordi man betragter en demonstration som et anerkendelsesværdigt formål. Så man kan demonstrere alt det, man vil, siger vagtchef hos Københavns Politi Henrik Stormer til Ekstra Bladet.

Der er derfor ikke et loft for, hvor mange der må deltage i BLM-demonstrationen, ligesom der heller ikke er et krav om, at demonstranterne skal holde den anbefalede afstand på en meter.

- Det kan vi opfordre folk til, men reglerne er sat lidt ud af kraft det her. Det er lidt kunstigt, men sådan er det, fortæller Henrik Stormer.

Politiet vil være til stede søndag i København, som de altid er i forbindelse med demonstrationer, men forventer ikke, at deres rolle bliver stor.

- Jeg tænker ikke, at den giver anledning til noget. Den er jo lagt op som en familiedemonstration, så det bliver en minimal indsats fra vores side, håber jeg, siger Henrik Stormer.