Virus-udbrud lammer danske sygehuse: Hold dig væk

To hospitaler i Vestjylland er ramt af roskildesyge. Flere patienter er isoleret

Et udbrud af roskildesyge har ramt Holstebro Sygehus. Arkivfoto: Morten Stricker.
Et udbrud af roskildesyge har ramt Holstebro Sygehus. Arkivfoto: Morten Stricker.

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. SMS-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Sygehusene i Holstebro og Herning har siden mandag været ramt af et udbrud af den stærkt smitsomme virus roskildesyge.

Det skriver tvmidtvest.dk.

For at komme udbruddet til livs har man måtte sende 20 patienter i isolation, og personalet på de to sygehuse er i højeste alarmberedskab. Flere stuer har advarselsskilte hængende på døren, og personalet er blevet bedt om at være ekstremt forsigtige med hygiejnen.

- Man ved, at hvis man ikke gør noget, så er det hele afdelinger, der bliver ramt. Det er voldsomt smitsomt det her, fortæller Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør på sygehuset ifølge tvmidtvest.dk.

Roskildesyge, der også går under navnet omgangssyge, kan medføre voldsom opkast og diarré.

Hold dig væk
Virussen er ifølge direktøren kommet fra patienter udefra, og onsdag er 11 patienter meldt smittet. På trods af, at man har identificeret de smittede, bør borgere i området alligevel overveje en tur på sygehusene en ekstra gang.

- Medmindre man er meget syg, er det stadig bedst, hvis man holder sig væk fra sygehusene, fortæller den lægefaglige direktør.

Herning Sygehus var sidst ramt af roskildesyge for to år siden. Man forventer, at det går over inden for 2-3 dage.

Sådan undgår du Roskildesyge

Hvis du er – eller lige har været - syg af Roskildesyge, bør du ikke lave mad til andre. Du bør også afholde dig fra at tage mad fra buffeter og lignende.

Hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med Roskildesyge, bør du sørge for en god personlig hygiejne. Grundig håndvask med vand og sæbe er den mest effektive måde at begrænse smitten på.

Gængse hånddesinfektionsmidler, for eksempel håndsprit, virker dårligt mod norovirus. Det samme gælder plastikhandsker. Det er særlig vigtigt at vaske hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og hyppigt, mens du laver mad.

Herudover bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og give frosne hindbær et kort opkog, hvis du bruger dem i fx smoothies, som kagepynt eller til desserter, der ikke bliver opvarmet.

Kilde: Fødevarestyrelsen

109 kommentarer
Vis kommentarer