Annonce:
Annonce:

Voksne 'flygtningebørn' overfaldt pædagoger

Voksne asylansøgere havner i ungdomsinstitutioner

Se tv-indslaget, hvor Ekstra Bladet konfronterer 'mindreårige' asylsøgerne med en mistanke
Annonce:
Følg Samfund

Personale på to af landets sikrede institutioner for unge under 18 år er blevet slået, bidt og forsøgt skåret i halsen af asylansøgere, der har søgt asyl i Danmark som uledsagede mindreårige, men som efterfølgende er vurderet at være over 18 år gamle.

Seneste i foråret 2015 forsøgte en mandlig asylsøger, der var blevet anbragt som mindreårig,  at skære en medarbejder fra den sikrede institution Koglen i Midtjylland i halsen med en skarp metalgenstand.

- En ung mand, vi vurderede til at være over 18, angreb med en spids og skarp metalgenstand, som han svingede mod halsregionen på en af vores medarbejdere, der undveg og ikke blev ramt, siger leder for de to sikrede institutioner Grenen og Koglen Lars Emil Andersen.

Asylfup: Hundredvis af flygtningebørn er voksne

Annonce:

17-årig var 23 år
Forinden havde der været en anden hændelse, hvor en ung mandlig asylsøger, som var registreret som værende 17 gammel, angreb to medarbejdere fra Grenen.

- På et tidspunkt angreb han to af vores medarbejdere. Han trykkede ribben på den ene og bed en anden, siger Lars Emil Andersen.

Efterfølgende oplyste politiet til Lars Emil Andersen, at den pågældendes fingeraftryk matchede en 23-årig mand, der var efterlyst af fransk politi og Interpol og anklaget for at have begået flere røveriske overfald i Sydeuropa.

Asylansøgere om aldersfup: Det går ud over os

Den 23-årige blev efter overfaldet sendt til en anden sikret institution, Egely, hvor han ifølge Lars Emil Andersen stak en ansat ned med en hjemmelavet kniv lavet af en tandbørste.

- Det er to dramatiske historier, som dog ikke er ensbetydende med, at alle, der er over 18, pr. definition er mere skadelige eller udadreagerende, siger forstanderen.

Annonce:

De sikrede institutioner er til børn
Lars Emil Andersen mener, at problemet i bund og grund handler om, at de sikrede institutioner er til for de anbragte børn og unge, og at institutionerne ikke er gearet til også at håndtere anbragte, der er voksne.

Derfor bliver asylsystemet nødt til at være mere kritisk over for alderen, inden nogen bliver anbragt, lyder det fra Lars Emil Andersen:

-  Forud for overhovedet at foretage en så indgribende anbringelse som en anbringelse på en sikret afdeling, er der er behov for, at man tester alderen, hvis der bare er den mindste anledning til at skønne, at man har med at gøre med en person, der er over 18 år.

Men det giver et nyt problem.

-  Det afføder et nyt problem om, hvad skal vi så gøre med dem i den periode, hvor vi venter på, at deres alder er blevet fastslået, kender jeg ikke svaret på, men deres retssikkerhed skal drages ordentligt hensyn til i den mellemliggende periode, siger han.

Seks mindreårige asylsøgere blev i 2014 og 2015 anbragt på Koglen og Grenen. Fem af dem blev vurderet til at være over 18 år.

Annonce:

I alt blev 151 mindreårige asylansøgere i 2014 og 2015  anbragt på otte af regionernes sikrede institutioner for børn under 18 år. Og efterfølgende blev det vurderet, at 69 af dem var over 18 år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: