Voldsom frost på vej: Genialt trick kan få gang i din bil

Næste uge bliver der meget koldt, men du kan allerede nu begynde at forberede bilen, cyklen og huden på frostgraderne

Her er forskellen på sommer- og vinterdæk. Video: FDM

I Danmark er vi mest vant til skyer og regn. Så når frostgraderne lægger sig over landet, er der nær undtagelsestilstand når bilen er frossen, cyklens gear ikke virker, og huden sprækker.

Men det er der råd for.

Nedbør bliver fulgt op med frost og sol i denne uge. Foto: Henning Bagger Samfund Solen titter frem i denne uge: Men så bliver vi ramt af exceptionel kulde

Bilen: Sæt lyset på for at starte bilen
Vil bilen ikke starte i frostvejret, behøver din første handling ikke nødvendigvis at være et opkald til Falck.

Det er ofte bilbatteriet, der driller, når du ikke kan få gang i bilen i vinterkulden. Batteriet bliver nemlig hurtigere afladet om vinteren, end det gør resten af året på grund af kulden.

Ifølge Falck kan du dog nogle gange få gang i bilen, ved kortvarigt at sætte tændingen på, så lyset bliver tændt. Sluk derefter bilen, drej nøglen helt om og start motoren.

Det kan nogle gange sætte gang i bilen, da det giver batteriet lov til at arbejde.

Danmark kan opleve nogle af de koldeste temperaturer i flere år. Polfoto: Jens Dresling Samfund Kuldechok rammer Danmark: - Det er en helt ny kaliber

Cyklen: Dryp olie på kabler og bremser
Du behøver ikke at sætte cyklen i skuret, når der er frost. Så længe du forbereder cyklen på den værste kulde, kan du uden problemer blive ved med at cykle i skole eller på arbejde, uden hele maskineriet fryser til.

Ifølge Cyklistforbundet er det en god ide, at give cyklens bremser og kabler en tur med fed olie og at spraye låsen med låsespray, så den ikke fryser til.

Det er især vigtigt at smøre åbningerne i enderne af kablerne, og at dryppe fed olie ned hvor bremserne bevæger sig, når man trykker på dem.

På den måde holder du vand ude af cyklens mekanismer og sørger for, at din cykel ikke fryser til.

Er skaden sket, er det bedst at tage cyklen en tur med til cykelsmeden, som kan fjerne det vand og kondens, der har sat sig i cyklen.

Mindre is end det på billedet her kan også sagtens give anledning til problemer om vinteren. Fotografiet er taget i USA i 2005 (Foto: AP) Biler Sådan gør du når forruden og cyklen er frossen

Huden: Dæk dig til og brug fed creme
Når du er ude i kulden, sikrer du bedst huden ved at dække den til. Det kan være med et halstørklæde om halsen og vanter på hænderne, så du undgår, at huden oplever for store svingninger i temperatur.

Når du er for meget inde og ude af frosten, kan det nemlig resultere i tør hud, eksem eller hud, der sprækker.

Er skaden sket, så er det bedste, du kan gøre, ifølge Netdoktor at bruge en creme med 70 procent fedtstof på hænderne som fx Locobase eller Eucerin.

Men undgå Helosan og Camferine - de kan udløse eksem og gøre tørheden værre.

153 kommentarer
Vis kommentarer