Voldsom stigning i privat sygepleje

Danskerne efterspørger i stigende omfang privat pleje og behandling fremfor offentlig

Danskerne foretrækker i stigende grad privat sygepleje fremfor pleje i det offentlige. Billedet er fra Frederiksberg Hospital. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Danskerne foretrækker i stigende grad privat sygepleje fremfor pleje i det offentlige. Billedet er fra Frederiksberg Hospital. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Johanne Sand, der er uddannet sygeplejerske, startede i 2017 en lille privat virksomhed, der hedder YourNurse.

Hun oplever en fin efterspørgsel af sine kompetencer og privat sygepleje i det hele taget. Danskerne vender i stigende omfang sundhedsvæsenet ryggen og efterspørger privat behandling.

I 2013 var der 17 firmaer, der tilbød en form for privat sygepleje. I 2018 er der ifølge CVR-registret omkring 31 virksomheder, der tilbyder den service. Altså en stigning på over 80 pct. indenfor de sidste fem år, viser en optælling foretaget af JP/Politiken Research.

Johanne Sands primære opgaver er tryghed og omsorgsbesøg og at gå med til lægesamtaler som tovholder. Af og til arbejder hun også med døgnpleje.

På hospitalerne mener hun, at tingene ofte fungerer i diagnosticerings- og akutfasen, men desværre ikke altid på sengeafsnittene, hvor de ældre og svært syge indlægges. Det mener hun er en af årsagerne til den store efterspørgsel.

– Der er desværre ikke altid tid til patienterne. Der er simpelthen ikke personale nok. Mine kollegaer på hospitalerne løber, så stærkt de kan, men der er simpelthen ikke hænder nok, siger Johanne Sand.

Måtte hyre privat hjælp til kræftsyg far: - Forløbet var forfærdeligt

De patienter, hun typisk tager ud til som privat sygeplejerske, er ældre og terminale patienter, altså døende.

– For det er dem, der ikke kan råbe højt, siger hun.

Hendes patienter er fra alle sociale lag. Det er lige fra folkepensionisten, der ikke orker, at der kommer to-tre forskellige personer om ugen og laver sårpleje til de mere velstillede mennesker.

– Oplever du, at der er nogen, der gerne vil have en privat sygeplejerske, selv om de ikke rigtig har råd til det?

– Ja, og der er så nogle gange, jeg gør det gratis, fordi jeg synes, det er så synd. Og det er også det, der er svært ved at være sygeplejerske, fordi man egentlig har lyst til at gøre tingene, hjælpe med det, jeg kan, uden nødvendigvis altid at få penge for det.

– Men der er jo ikke nogen, der ringer og spørger, om jeg vil gøre det gratis. Jeg har gjort det et par enkelte gange, siger Johanne Sand.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind