Voldsomme scener i Hongkong: Studerende fanget på universitet

Studerende og øvrige demonstranter har barrikaderet sig på Hong Kong Polytech University, mens politiet har spærret alle udgange

Video: AP / Anders Olsen

Mange studerende er kommet til skade på Hong Kong Polytech University, hvor elever og demonstranter er spærret inde. Også politifolk er kommet til skade under sammenstødene, hvor der blandt andet er blevet kastet med brandbomber.

En politibetjent er søndag blevet skudt med pil af en demonstrant. Dette er ikke nødvendigvis et billede af skytten. Foto: Athit Perawongmetha/Ritzau Scanpix Samfund Betjent skudt med pil under voldsom demonstration

Mere end 600 personer befinder sig fortsat på skolen, og mere end halvdelen af dem er ifølge South China Morning Post studerende, som ikke kan komme væk i frygt for at blive arresteret af politiet. Flere er allerede blevet arresteret, når de har forladt bygningerne.

Politiet har allerede anholdt flere, som har forladt bygningen. Foto: Thomas Peter / Ritzau Scanpix
Politiet har allerede anholdt flere, som har forladt bygningen. Foto: Thomas Peter / Ritzau Scanpix

Ifølge The Guardian har politiet tidligere opfordret demonstranterne på skolen til at lægge deres våben og overgive sig frivilligt. Nu oplyses det dog, at de vil blive anholdt, så snart de forlader bygningen.

Bruger napalm
Demonstranterne på skolen bruger ifølge CNN hjemmelavede brandbomber med napalm. Det brandfarlige stof, som er kendt for at være blevet brugt af militær, kan nemlig produceres let, og der sendes opskrifter rundt til demonstranter.

CNN er desuden bekendt med, at demonstranter har produceret en bombe af en gascylinder og skruer. De har dog ikke fået bekræftet, at bomben rent faktisk kan bruges.

Skolens ledelse fortæller i en pressemeddelelse, at der er blevet stjålet 'farlige kemikalier' fra skolens laboratorier, og at de ikke støtter demonstranternes 'ulovlige handlinger og vold'.

'Vi forstår, at de studerende bekymrer sig om den nuværende sociale situation, men de bør forholde sig rolige og rationelle, når de kæmper for noget,' skriver de i pressemeddelelsen.

Demonstranterne har nu taget et særligt våben i brug - se mere her. Video: AP/Reuters/Ritzau Scanpix

Mangel på mad
South China Morning Post har talt med Ken Woo, som er formand for de studerendes forening på skolen. Han fortæller, at der er mangel på mad, som de indtil nu har fået leveret udefra. Alle skolens udgange er dog nu blokeret, hvilket gør det svært at bringe mad ind.

Senere i dag vil der bliver afholdt en demonstration i nærheden af skolen, og her opfordres demonstranterne af arrangøren til at tage ekstra mad og drikkevarer med, så de kan forsøge at få det bragt ind på skolen.

Flere steder ved skolens indgange er der opstået brande. Foto: Athit Perawongmetha / Ritzau Scanpix
Flere steder ved skolens indgange er der opstået brande. Foto: Athit Perawongmetha / Ritzau Scanpix

Danske studerende
Ekstra Bladet var i sidste uge i kontakt med de to universiteter DTU og KU for at høre, hvordan deres danske studerende forholder sig til situationen.

Fra Københavns Universitet lød det, at mindst en studerende var blevet eskorteret væk fra sit universitet og kørt væk i en bus med andre studerende. Undervisningen er suspenderet, og universitetet forventer, at alle studerende vender hjem til Danmark inden længe.

Tidligere har også DTU opfordret alle sine studerende til at vende hjem.

112 USA fordømmer uberettiget magtanvendelse i Hongkong

1 af 11 Foto: Thomas Peter/Ritzau/Scanpix
2 af 11 Foto: Anthony Wallace. Rirtzau/Scanpix
3 af 11 Foto: Tyrone Siu /Ritzau/Scanpix
4 af 11 Foto: Athit Perawongmetha /Ritzau/Scanpix
5 af 11 Foto: Ye Aung Thu/Ritzau/Scanpix
6 af 11 Foto: Anthony Wallace. Rirtzau/Scanpix
7 af 11 
8 af 11 Foto: Anthony Wallace. Rirtzau/Scanpix
9 af 11 Foto: Adnan Abidi/Ritzau/Scanpix
10 af 11 Foto: Anthony Wallace. Rirtzau/Scanpix
11 af 11 Alle ind- og udgange er blevet blokeret på skolen. Foto: ADNAN ABIDI / Ritzau Scanpix
36 kommentarer
Vis kommentarer