Voldsomt drama: Danskere i direkte nærkamp med tre meter haj

23-årige Andreas og hans ven stod i vand til livet, da de fangede hajer på op til 265 kilo på almindelig fiskestang. Se video fra en af fangsterne i artiklen.

Her kan du se Andreas Peter Rasmussen hive er af de store kobberhajer op af vandet (video: Havoerredguider.dk/ YouTube)

- Det føles fuldstændig, som hvis man har fået et tog i fuld fart på krogen.

Sådan beskriver Andreas Peter Rasmussen følelsen af at fange store kobber-hajer på New Zealand.

Andreas og hans ven Christian Johansen er for nylig kommet hjem fra mere end to måneders fiskeri på øerne, der fiskemæssigt ellers er mest kendt for fluefiskeri efter store ørreder.

De to danskere begyndte med at fiske ørreder på tørflue i bjergene på den sydlige ø. Men de sidste uger tog de til nord-øen for at fiske hajer på helt almindelige fiskestænger og fiskehjul.

Verden på vrangen - 23. mar. 2015 - kl. 10:00 Vild video: Sulten haj stjæler fiskerens fangst

- Hajerne trækker ind i fjordene, hvor man kan fange dem på stang. Man bruger et stort fiskehoved som agn. Det kan man ikke kaste ud, så der er en, der sejler ud i kajak til den dybe rende, hvor hajerne trækker forbi. Så sejler man tilbage og venter ellers på, at der skal ske noget, siger Andreas, der trods sine blot 23 år har særdeles stor erfaring med fiskeri - bl.a. fra havoerredguider.dk, hvor han er fiskeguide.

De tre første uger så drengene ingen hajer overhovedet. Men så en af de sidste dage inden hjemrejsen, så de pludselig en haj springe fri af vandet, mens de selv gik på stranden. Og de følgende dage, fangede de flere hajer, hvor den største var tre meter og fem centimeter.

- Det var helt vildt at se hajen springe fri af vandet. Så vidste vi, at nu var de der, siger Andreas til Ekstra Bladet.

Samfund - 1. sep. 2014 - kl. 18:55 TV: Dansker fanger mega fisk

Fiskeriet foregår ganske enkelt ved at man står i vandet med fiskestangen, når hajen hugger.

- Og når det sker, går det helt amok. Hajen tager et udløb, hvor den hiver 100-200 meter line af hjulet. Det er vigtigt, at man får bremset den, inden da, for hvis den først kommer ud på dybt vand, så kan man ikke vende den, og så hiver den al linene af hjulet, siger Andreas til Ekstra Bladet.

Se også: TV: Fisker nær spiddet af spydfisk

- Hajfiskeri er det mest vanvittige jeg har prøvet. Når man får den på, bliver man trukket ud i vandet, og der skal hele tiden stå en og være klar til at holde fast i en, så man ikke bliver trukket helt ud.  Bremsen på fiskehjulet skal være meget stram, for hajen skal stoppes, inden den kommer ud på for dybt vand. Hvis den først kommer derud, så er den ikke til at vende.

På videoen kan man se, at drengene sætter et fiskehoved fast på stangen. Det er agnen, som ryger af krogen, når hajen svømmer væk. Så får vandpresset fiskehovedet til glide baglæns op mod fiskeren.

Se også: TV: Danske lystfiskere omringet af spækhuggere

- Det gælder om at få hovedet op af vandet og på stangen. Ellers kan der komme en anden haj og hugge på fiskehovedet, og så klipper den linene over.

Fisken, drengene fanger på videoen er en mindre kobber-haj på to meter og 24 centimeter. Skalavægten er cirka 85 kilo.

Den største haj, de fangede, var tre meter og fem centimeter. Andreas fortæller, at kobberhajer ikke bliver meget længere. Når de kommer op omkring tre meter i længden, vokser de kun i omfang.

- Man skal helst fiske ved lav vandstand, så man kan komme ud og stå ved renden, hvor hajerne trækker forbi. Ellers vil sandbunden slide linen over. Men den store fangede vi, ved stigende vand.

85 kilo vejede den store tun. (Privatfoto) Samfund - 3. aug. 2012 - kl. 14:35 TV: Spiddede enorm tunfisk i hajfarvand

- Så da hajen huggede, var vi nødt til at hoppe i en kajak og sejle ud. Vi havde bundet et reb fast til kajakken, som to andre stod i vandet og holdt. Så starter der den mest sindssyge kamp, hvor vi bliver revet rundt. I forvejen sidder man ikke særlig godt i sådan en billig kajak. Og drengene i den anden ende af rebet bliver revet rundt og forsøger så godt de kan at holde fast, så vi ikke bliver trukket med ud på åbent hav, siger Andreas.

Kampen står på i en lille time, inden de kan trække hajen ind. Men de får den ikke helt ind til vandkanten, som det skete med de andre hajer.

- Den var simpelthen så stor, at den strandede ti meter ude. Det gjorde det lidt mere besværligt at få den målt og afkroget, men det lykkedes fint alligevel, så den kunne blive sat ud igen, ligesom de andre hajer.

Selv om drengene hver gang var i direkte nærkontakt med hajerne for at fjerne krogen, var de ikke bange for, at der skulle blive vendt om på, hvem der var fisker og madding.

Marsa Alam ved Rødehavet i Egypten er det perfekte udgangspunkt for dykning. Her er et rigt undervandsliv med hajer, farverige koraller og fine fisk. Udland Dykkernes våde drøm

- De er rimelig fredelige. En enkelt gang var der en der fulgte efter os tæt på, da vi sejlede i en lille gummibåd. Så selvfølgelig kan man nok godt være uheldig, men vi var ikke ude for, at de bed efter os, siger Andreas.

I juni-nummeret af Fiskeavisen kan du læse mere om det voldsomme hajfiskeri.

 

Christian Johansen med en 'håndholdt' haj. Foto og video: Havoerredguider.dk

1 af 4 Tre meter kobber-haj fra New Zealand. Foto: Havoerredguider.dk
2 af 4 30 meter tov ud til kajakken, hvorfra den største haj blev kæmpet hjem. Foto: Havoerrdguider.dk.
3 af 4 Der skal ikke mere end en 'normal' fiskestang og et fiskehjul med en kraftig bremse til. Linen er en 100 punds fletline, og forfanget er 400 punds mono-line, der er flettet i bunden. Foto: Havoerredguider.dk.
4 af 4 
21 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere