Voldsomt vejr rammer Danmark: TV2 og DMI i krig

Kraftige vindstød af stormstyrke hærger dele af Danmark. I Karup befinder man sig i stormensøje. DMI er i tvivl om, hvorvidt der er tale om storm. Det er TV2 ikke

Efterårets første kraftige blæsevejr samlede tidligere i dag styrke langs den jyske vestkyst. Ekstra Bladet var i Hvide Sande, da blæsten gik i land (Video: Ernst van Norde)

Har du videoer eller billeder af blæsevejrets hærgen? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Som kløvet af Thors hammer er Danmark onsdag eftermiddag og aften splittet vejrmæssigt i to.

Mens det der muligvis bliver den første septemberstorm i Danmark i 27 år lige nu raser over den sydlige del af Danmark, kan jyderne i Midtjylland lige nu undrende kigge ud af vinduet og med rette spørge sig selv om, hvor stormen bliver af.

Det fortæller vagthavende meteorolog ved DMI, Frank Nielsen, til Ekstra Bladet.

- I et bælte fra Sønderjylland, videre over Sydfyn, Langø, Lolland-Falster, det sydlige Sjælland og videre mod Bornholm, hærger et kraftigt lavtryk lige nu. På en enkelt målestation har vi konstateret middelvind på lige over stormstyrke i 10 minutter, men det er så lokalt, at det er tvivlsomt om blæsevejret ender med at blive kategoriseret som en storm, siger Frank Nielsen og tilføjer, at klimatologer nu skal tage stilling til netop det spørgsmål.

Vejrkrig
Hos DMIs kollegaer hos TV2 Vejret er man derimod ikke i tvivl om, hvad der lige nu rammer landet.

Her lyder budskabet med gult breaking 'For første gang i 27 år har en storm ramt Danmark i september'. På en målestation ved Langø nær Nakskov, har TV2 Vejret målt middelvinde af stormstyrke og det har imodsætning til DMI fået TV2 til at trykke på 'storm-knappen'.

Foruden de kraftige vindstød, giver septemberlavtrykket også problemer flere steder i landet med forhøjede vandstande. I Vadehavet varsles der om 2-3 meter over normalen.

Splittet i to
Men som tidligere nævnt, er det langt fra alle dele af Danmark, der får den tvivlsomme fornøjelse af det hårde septembervejr.

På DMIs målestation i Karup måles der lige nu 0 meter i sekundet, mens der generelt fra Vejle i syd til Viborg i nord er nærmest vindstille.

- Området ligger lige i midten af lavtrykket, så lige nu må de kigge ud af vinduet og undre sig over, hvad det er for en storm, der bliver snakket om. Men sådan vil det ikke blive ved med at være resten af aftenen. Vinden vil også her tage til, men den bliver aldrig ligeså kraftig som den sydlige del af landet, siger Frank Nielsen.

Ifølge DMI vil blæsevejret aftage frem mod midnat i Sønderjylland, Sydfyn, øerne og den sydlige del af Sjælland, mens den først i morgen timerne torsdag, vil aftage omkring Bornholm.

- Når vi er kommet aftenen igennem er det for langt de fleste danskere overstået, siger meteorologen der samtidig tilføjer, at man ikke kommer til at navngive onsdagens blæsevejr. Heller ikke selvom klimatologerne skulle ende med at kategorisere det som en storm.

Har du videoer eller billeder af blæsevejrets hærgen? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)