Voldsomt vejr rammer landet: Her bliver det værst

Danmark bliver i dag ramt af kraftigt blæsevejr, som dog ikke er en decideret storm

Området omkring Storebæltsbroen er et af de steder, hvor der kan komme kraftige vindstød. Arkivfoto: Per Rasmussen
Området omkring Storebæltsbroen er et af de steder, hvor der kan komme kraftige vindstød. Arkivfoto: Per Rasmussen

Da kalenderen skiftede til sommer, blev vi i Danmark i hovedtræk snydt for at få det vejr, som årstiden antyder, at vi ellers ville få.

Men med skiftet til efterår har været ikke tøvet med at sende regn, kulde og blæst ind over landet.

Og denne uge er bestemt ikke nogen undtagelse.

Således bliver landet onsdag ramt af den først gedigne omgang blæsevejr.

- Det starter ude ved vestkysten sidst på formiddagen, hvor man allerede der kan forvente vindstød af stormstyrke, siger Lars Henriksen, vagthavende meteorolog ved DMI, til Ekstra Bladet.

Op til stærk storm
Om eftermiddagen breder blæsten sig hen over den sydlige del af landet, hvor man kan forvente nogle heftige vindstød.

- Efterhånden bliver det en hård vind til hård kuling, som ude ved kysterne kan blive stormende kuling. Og der forventer vi vindstød af stormstyrke. I den sydlige del af landet og ved Vadehavet kan man faktisk nå op på stærk storm i vindstødene, siger meteorologen.

I de gule områder forventer DMI, at der kommer vindstød af stormstyrke, mens der også er risiko for det i de blå områder. Grafik: DMI
I de gule områder forventer DMI, at der kommer vindstød af stormstyrke, mens der også er risiko for det i de blå områder. Grafik: DMI
 

Dermed kan vindstødene komme op på omkring 31 meter i sekundet - lige under grænsen for orkanstyrke, som er ved styrker over 32,6 meter i sekundet.

- Jeg forventer ikke orkanstyrke. Men der er enkelte prognoser, der antyder, at man helt ude i Vadehavet meget kortvarigt kan komme helt op i vindstødene. Men lad os nu se, vi får hele tiden nye prognoser, og så må vi tage den derfra, siger han.

Middelvinden bliver dog aldrig så kraftig, at der er tale om decideret storm, og derfor skal dagens uvejr heller ikke have et navn, som ellers er tilfældet, når der er tale om en storm.

Det kraftige blæsevejr betyder til gengæld, at DMI forventer at vandstanden i Vadehavet vil stige med 2,5 til 3 meter over normalen onsdag aften.

- Men det er nok ikke noget, der vil skabe de store problemer, siger Lars Henriksen med henvisning til, at det er et sted, hvor der ofte kommer forhøjet vandstand.

Vand til hele landet
Foruden den kraftige blæst, bliver landet også mødt med en ordentlig omgang regnvejr.

- Der kommer regn og byger, og det kan også være med torden. Der er måske et lille lyspunkt ud på dagen mod syd, hvor de kan få et lille glimt af solen, men det bliver selvfølgelig stadig med masser af blæst, siger Lars Henriksen.

Mens blæsevejret er kraftigst mod syd, vil hele landet kunne se frem til at blive skyllet godt igennem i løbet af onsdagen.

- Alle får vand i en eller anden grad, enten som regulær regn, eller som byger. Man kan godt nogle steder få en pæn sjat, men der bliver ikke decideret kraftig regn, siger meteorologen.

Temperaturerne kommer til dagen igennem at ligge på omkring 13 til 16 grader.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen