Vrede fængselsbetjente fjerner kamera fra uniformen

En episode med en indsat har kompliceret et pilotprojekt med kropskameraer i fængsler, skriver DR Nyheder

Kameraer skulle øge fængselsbetjentenes sikkerhed efter flere voldsepisoder og trusler. Men de små skjortekameraer på ansatte i danske fængsler er nu genstand for en konflikt.

Efter en episode i november mellem flere fængselsbetjente og en indsat i Vestre Fængsel, der skulle flyttes til en sikringscelle, har stedets fængselsbetjentene kollektivt valgt at boykotte forsøgsordningen med kropskameraer.

Det bekræfter Kriminalforsorgen over for DR Nyheder.

- Der har kørt et pilotforsøg med kropskameraer i Vestre Fængsel og Køge Arrest. Forsøget har været frivilligt i pilotfasen. Forsøget er efter personalets ønske standset i Vestre Fængsel på baggrund af en konkret sag om magtanvendelse, siger sikkerhedschef Lars Rau Brysting til DR Nyheder.

Kriminalforsorgen vil ikke kommentere den konkrete episode. Men ifølge DR Nyheders oplysninger er det fængselsbetjente i Vestre Fængsel, der i en presset situation tilbage i november benytter sig af magtanvendelse over for en indsat.

Personalets anvendelse af magt kan for eksempel ske ved brug af stave, håndjern, peberspray og tåregas.

Episoden bliver som alle andre episoder om magtanvendelser i Kriminalforsorgen undersøgt, og i den forbindelse bliver det videomateriale inddraget, som en af fængselsbetjentenes kameraer har optaget.

Derefter opstår der tvivl om, hvordan optagelserne vil kunne blive brugt imod de involverede fængselsbetjente.

Episoden blev efterfølgende anmeldt til politiet. Siden har der ikke været båret kropskamera i Vestre Fængsel.

- Forsøget fortsætter i Køge Arrest frem til 15. marts. Derefter evalueres det, og personalets oplevelser/erfaringer i Vestre Fængsel indgår naturligvis som et læringspunkt, siger Lars Rau Brysting.

Det var justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der i efteråret lancerede forsøgsordningen med kropskameraer som led i en større plan for at beskytte landets fængselsbetjente.