Vuggestuebarn har tuberkulose

Et vuggestuebarn har fået konstateret tuberkulose. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed

Et vuggestuebarn fra Viborg har fået konstateret tuberkulose. Andre børn i vuggestuen er indkaldt til undersøgelser.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Der konstateres omkring 300 tilfælde af tuberkulose hvert år. Små børn er mere modtagelige over for at blive syge af tuberkulose end voksne. De smitter til gengæld sjældnere.

Forældre til de pågældende børn er blevet informeret af vuggestuen.

- Får man en indkaldelse til undersøgelse for tuberkulose er det vigtigt, at man tager imod den, så man kan blive testet og sat i behandling, hvis det er relevant, siger Anne Hempel-Jørgensen, overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, i en skrivelse, der er lagt ud på styrelsens hjemmeside.

Børnene kan tidligst blive testet i maj, da der går flere måneder, fra en person er smittet, til sygdommen kan vises i en test.

- Vi ser sjældent, at små børn med tuberkulose smitter andre, fordi de ikke har så mange bakterier i lungerne. Alle, der er i risiko for at være blevet smittet, får information om det. Derfor behøver man ikke at bekymre sig, hvis man selv eller ens barn ikke har fået en indkaldelse til undersøgelse, forklarer Anne Hempel-Jørgensen.

Tuberkolose

Tuberkulose er en infektionssygdom og skyldes smitte med en bakterie. Tuberkulose kan forekomme i mange af kroppens organer, men det er kun personer med tuberkulose i lungerne, der kan smitte andre. En person med tuberkulose i lungerne smitter ved hoste. Det er primært personer, der bor sammen med den syge, der er i risiko for at blive smittet.

Raske personer er meget lidt modtagelige for at blive syge af tuberkulosebakterien, men hvis man i forvejen er svækket fx af anden sygdom, bliver man lettere syg.

For hver 100 personer, der udsættes for smitte med tuberkulosebakterien, vil cirka 30 blive smittet. Ud af de 30, vil en til to personer blive syge og udvikle tuberkulose inden for de første to år mens yderligere en til to personer vil få tuberkulose senere i livet. Ud af 100 personer udsat for smitte vil fire personer få sygdommen, resten får aldrig tuberkulose.

I 2014 fik 312 personer konstateret sygdommen. Der er i Danmark især smittespredning blandt socialt udsatte grupper. Der er derfor en særlig fokus på at nedbringe forekomsten i disse grupper.

Børn og tuberkulose

Små børn er mere modtagelige overfor at blive syge af tuberkulose end voksne. Børn med lungetuberkulose smitter dog sjældent andre, fordi de ikke har ret mange bakterier i lungerne.

Symptomer

De karakteristiske symptomer på lungetuberkulose:

  • Hos større børn og voksne: Hoste, vægttab, nattesved, opspyt og træthed.
  • Hos små børn: Dårlig trivsel, feber, træthed og hoste.

Hvis man har hostet i mere end ca. 3 uger, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man går til læge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

62 kommentarer
Vis kommentarer