Annonce:
Annonce:

Whistleblowere kritiserer behandlingshjem: 'Alle de fastansatte bør smides ud'

Tidligere ansatte på behandlingshjemmet Langebyhus på Nordfyn beretter om frygt, social isolation og mangel på nærhed og omsorg i personalets håndtering af stedets børn og unge. Socialtilsyn afviser kritikken

Jens Sørensen er en af de mange tidligere ansatte på bostedet Langebyhus (i baggrunden), som kritiserer ledelsen og dele af personalet på stedet for at svigte beboerne - de 12 børn og unge i alderen fem til 18 år. Foto Tim Kildeborg Jensen
Jens Sørensen er en af de mange tidligere ansatte på bostedet Langebyhus (i baggrunden), som kritiserer ledelsen og dele af personalet på stedet for at svigte beboerne - de 12 børn og unge i alderen fem til 18 år. Foto Tim Kildeborg Jensen
Annonce:
Følg Samfund

- Jeg er stærkt bekymret for disse børns udvikling og fremtidsmuligheder.

Ordene kommer fra en af de mange tidligere ansatte på behandlingshjemmet Langebyhus i Søndersø på Fyn. De har i den forgangne sommer fået nok af dele af personalets håndtering af bostedets 12 børn og unge i alderen fra fem til 18 år.

Alene i august i år har syv tidligere ansatte fra Langebyhus via den såkaldte whistleblower-ordning lavet anonyme underretninger, hvori de ytrer skarp kritik af ledelsens og enkelte af de fastansattes behandling af børnene. Oven i kommer, at relationerne i personalegruppen, ifølge de tidligere ansatte, er præget af mangel på pædagogisk refleksion.

Annonce:

Ekstra Bladet har fået indsigt i tre af de anonyme underretninger, som er indsendt til Nordfyns Kommunes whistleblower-ordning, og vi har talt med fem nu tidligere ansatte på Langebyhus, som samstemmende bekræfter og uddyber kritikken af forholdene på stedet. Fire af de fem har ikke ønsket at stå frem med navn og billede af hensyn til deres fremtidige, faglige muligheder.

Den femte, 49-årige Jens Sørensen, har dog ingen betænkeligheder, fordi det, som han selv formulerer, 'nærmest er en borgerpligt at få det her frem i lyset'.

- Det er jo sårbare og i forvejen traumatiserede børn og unge, det går ud over. Beboerne på Langebyhus har for fleres vedkommende været udsat for mishandling, misbrug eller grove omsorgssvigt, og så skal de da ikke opleve det igen, når de skulle forestille at være et trygt og godt sted, siger Jens Sørensen til Ekstra Bladet.

Børn 'pleaser' de ansatte
Han arbejdede indtil sensommeren i år i ni måneder på Langebyhus som vikar, og han har gentagne gange haft store etiske betænkeligheder ved at arbejde i det han kalder et 'betændt klima med dominans og mobning både mod nogle af de ansatte og børnene på stedet'.

Annonce:

- Der er nogen på Langebyhus, der gør et godt stykke arbejde, men det rokker ikke ved, at ledelsen med centerleder Lone Skaaning og en mindre gruppe af de fastansatte med især én mandlig pædagog udgør en styrende og fasttømret flok, som lukker sig om sig selv og ikke ønsker at forny og forandre sig. Flere af vikarerne tør ikke forholde sig spørgende eller undrende over for den pædagogiske praksis og beslutninger, fordi det kan koste dem jobbet, siger Jens Sørensen.

I en underretning skrevet af tre nu tidligere ansatte 3. august i år lyder det blandt andet:

'Børnene bliver ikke øvet i deres sociale kompetencer. Ingen af børnene har legeaftaler. Børnene har ligeledes ingen aktiviteter og fritidstilbud. En tidligere ansat arbejdede i flere måneder på at få et barn tilmeldt til fodbold, inden det blev vedtaget'.

Et andet sted i samme underretning fremhæves frygten for nogle af de ansatte hos børnene:

'Børnene italesætter frygt over for visse ansatte. Dette resulterer i 'Tend and Befriend'. Det er for farligt ikke at holde den voksne tæt og glad'.

Feberkrampe og opkast
En 34-årig nu tidligere mandlig ansat, som ønsker at være anonym, fortæller om en konkret episode, hvor en dreng med vilje slog hovedet ind i en væg gentagne gange med samme kraft som et knytnæveslag.

Annonce:

- Det var rystende i sig selv at se drengen gøre det, men jeg blev endnu mere rystet, da jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade ham gøre det. Begrundelsen var, at drengen slog sit hoved mod væggen for at styre pædagogerne, fortæller den 34-årige, som stoppede som vikar på Langebyhus i sommer efter otte måneder.

- Der er en bred palet af dårligdomme på Langebyhus. Selv om flere af børnene er direkte bange for én af de mandlige pædagoger, som samtidig er meget dominerende og magtfuld også over for de ansatte, så fjerner det ikke problemet kun at fjerne ham. Alle de fastansatte bør smides ud. Det er som asbest i væggene, mener den anonyme 34-årige, som er medunderskriver på underretningen dateret 3. august i år.

Tilsyn gav blåt stempel
I 2017 har Socialtilsyn Syd foreløbig besøgt Langebyhus to gange i marts og senest i august.

Men selv om der forud for det seneste besøg i august var indsendt op til flere kritiske underretninger, så indgår disse informationer og observationer fra de tidligere ansatte ikke i tilsynsrapporten, som blev offentliggjort 24. august. Heri konkluderes det, at 'tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, jvf lov om socialtilsyn pararagraf 6'.

Annonce:

Ekstra Bladet spurgte sektionsleder hos Socialtilsyn Syd, Camilla Bruun, hvordan der kan udarbejdes en fejlfri rapport, når der forinden er ytret så skarp kritik af forholdene på stedet både for de ansatte og, ikke mindst, børnene.

- Vi forholder os til, hvad vi får oplyst, når vi taler med beboerne, medarbejderne og ledelsen, og på den baggrund har vi konkluderet, som vi har gjort.

- De tidligere ansatte vil med en vis ret hævde, at I har tegnet et skønmaleri uden hold i virkeligheden?

- Jeg kan godt forstå, I undrer jer over forskellen, men whistleblower-ordningen er anonym, og for at den skal fungere, kan jeg ikke komme nærmere ind på, hvorfor vi har konkluderet, som vi har gjort. Jeg kan ikke sige, om informationer fra en underretning har indgået i vores tilsyn.

- Men giver dette dig ikke anledning til at se på, om tilsynene er gode nok?

- Offentligheden har kun indsigt i tilsynets konklusioner, men ikke i hele rapporten, siger Camilla Bruun.

Annonce:

Børn- og ungechef: Jeg er rystet
Den politisk ansvarlige for børn og unges vé og vel i Nordfyns Kommune, formanden for børne- og ungeudvalget, Jens Otto Dalhøj fra Liberal Alliance, var med sine egne ord 'rystet', efter at Ekstra Bladet havde læst op fra flere af underretningerne om forholdene på Langebyhus.

- Det kom helt bag på mig. Jeg har forelagt jeres oplysninger for direktøren for børn og unge (Ejner Jensen, red.), og der er åbenbart forskellige opfattelser af, hvordan forholdene er på Langebyhus, siger Jens Otto Dalhøj uden at ville uddybe, hvad disse forskelle er.

Han erkender, at det sociale tilsyn kan trænge til et eftersyn i og med, at der ikke er blevet sat lup på ét eneste af de mange problemer, som fremgår af underretningerne fra tidligere ansatte på Langebyhus.

- Vi lader ikke bare stå til i Nordfyns Kommune. Langebyhus er her for at varetage børns tarv, og det handler om børn, som i forvejen ikke har haft det specielt godt.

- Min opmærksomhed vil være skærpet ganske betragteligt, når det næste sociale tilsyn er foretaget på Langebyhus, siger Jens Otto Dalhøj.

Annonce:

Leder af Langebyhus: Kritikerne er unge og uerfarne
- Jeg har viden om, at der er indsendt én underretning, men jeg kan ikke forholde mig til kritik, som man ikke kommer direkte til os med. Derfor er jeg glad for, at vi har Socialtilsyn Syd, og at det er dem og ikke unge praktikanter, der vurderer vores arbejde.

Ordene kommer fra centerleder hos Langebyhus, Lone Skaaning. Hun påpeger, at det tager flere år at uddanne folk til at blive sat ind i børnenes problematikker på bostedet med i alt 15 ansatte og 12 beboere mellem fem og 18 år.

- Det undrer mig, at de ikke er kommet til mig med deres kritik, mens de var ansat, og jeg har altså svært ved at reagere på noget, som jeg får at vide igennem en journalist, siger Lone Skaaning.

- De nævner flere steder i deres underretninger, at de har forsøgt at påpege, hvad de finder kritisabelt, men at de stødte på en lukket ledelse, som holdt hånden over især én mandlig medarbejder?

- Det vil jeg afvise har noget på sig, men jeg vil ikke gå videre ind i, hvad vi undersøger og taler med vores medarbejdere om.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: