WHO advarer: Intet bevis for immunitet efter coronasmitte

Der findes endnu igen beviser for, at raskmeldte personer ikke kan smittes på ny med coronavirus, vurderer Verdenssundhedsorganisationen

WHO har advaret lande verden over mod for hurtig genåbning. - Vejen ned kan være lige så farlig som vejen op, lyder det fra generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: Ritzau/Scanpix
Følg Samfund

Personer, der er raskmeldte efter at have været smittet med coronavirus, kan ikke være sikre på, at de er immune, hvis de udsættes for den smitsomme virus igen.

Det vurderer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ifølge Sky News.

Flere lande verden satser stort på, at såkaldte antistoftests vil kunne måle, om en person har haft coronavirus og måske dermed er immun over for at kunne blive smittet på ny.

Men der er endnu ingen tests, som kan påvise mulig immunitet mod coronavirus, siger Maria van Kerkhove, epidemiolog ved WHO, på et pressemøde i Genève.

- Der er mange lande, som foreslår at bruge priktest til, hvad de tror kan måle immunitet. Lige nu har vi ikke noget bevis for, at brugen af test for antistoffer kan vise, om en person er immun eller beskyttet mod at blive smittet igen, siger Maria van Kerkhove.

Ekspert: Kan give falsk tryghed
Ifølge hendes kollega i WHO, Dr. Michael Ryan, kan testene give en falsk tryghed.

- Du får nogle, der måske tror, at de har været smittet og dermed er beskyttet i en situation, hvor der er smittefare. Men i virkeligheden er de ligeså udsatte for sygdommen, siger han ifølge Sky News.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen tidligere udtalt, at der ikke tilbydes antistoftest i det offentlige sundhedsvæsen på nuværende tidpunkt, fordi der mangler viden om, hvad antistoftests kan anvendes til i forhold til smitte med ny coronavirus og i forhold til immunitet.

Danmark tester også for immunitet
Det er et forskningsprojekt på Aarhus Universitet ved at undersøge. Her undersøger man blodprøver fra 500 patienter, der har haft coronavirus.

Undersøgelsen er vigtig, fordi man fra myndighedernes side håber, at tidligere smittede ansatte i eksempelvis sundhedssektoren vil kunne vende tilbage til arbejdet uden at blive smittet igen.

Martin Tolstrup fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet står i spidsen for projektet, der har modtaget knap syv millioner kroner fra regeringens hastebevilling på i alt 150 millioner kroner.

- Studiet går ud på at undersøge kvaliteten af raskmeldte patienters antistoffer, som de har i kroppen efter sygdommen. Antistoffer dannes for at bekæmpe infektionen, og vi skal afklare, om kvaliteten af antistofferne er så god, at de kan bruges i behandlingen af andre patienter, fortalte Martin Tolstrup i en pressemeddelelse 4. april.

Mangler tilstrækkelig viden
Over for Ekstra Bladet vurderer Martin Tolstrup, at der formentlig vil gå flere måneder, før der er nok data til at konkludere noget.

- WHO har jo fuldstændig ret. Man ved ikke, om man er immun, eller om man ikke er. Vi kan se, at langt de fleste danner antistoffer, men nogle gør ikke, og det skal vi finde ud af, hvorfor de ikke gør.

- Derudover er der ikke tilstrækkeligt bevis for, at de antifstoffer, de smittede danner, har en beskyttende effekt.

Ifølge ham håber de danske myndigheder at skabe en immunitet, 'så vi er beskyttet mod en ny infektion.

- Alle leder med lys og lygte efter nogle data, man kan bruge, lyder det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+