Annonce:
Annonce:

WHO afviser lægers chok-teori om årsag til deforme spædbørn

WHO afviser, at insektmiddel kan være skyld i, at spædbørn bliver født med for små hoveder

(Foto: AP)
(Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Verdenssundhedsorganisationen WHO afviser mandag argentinske lægers teori om, at det kan være et insektmiddel og ikke som hidtil antaget det myggebårne zikavirus, der kan føre til, at børn bliver født med sygdommen microcephali, der giver underudviklede kranier.

- Efter yderligere gennemgang af toksologiske data på pyriproxyfen konkluderer WHO, at der ikke er noget bevis for, at larvedræbende gift kan være årsag til det nuværende udbrud af microcephali i det nordøstlige Brasilien, skriver talsmand for WHO Tarik Jasarevic i en mail til Ritzau.

Insektmidlet pyriproxyfen er en af 12 larvedræbende giftpræparater, som WHO anbefaler til at bekæmpe myg, der er resistente over for kendte insektgifte.

Insektgift i drikkevandet: Mistænkes for at skabe zika-babyer

Annonce:

- WHO's eksperter har tjekket de data, som de har fået af producenten. De fandt ingen tegn på, at den larvedræbende gift kan give udviklingsmæssige følger i forbindelse med graviditet, skriver talsmanden.

Eksperterne vurderede desuden, at de amerikanske miljømyndigheder, EPA, og EU-efterforskere tidligere er nået til samme konklusion efter deres undersøgelser af midlet.

Ifølge WHO bliver 90-95 procent af larvegiften udskilt i urinen inden for 48 timer, og det blev testet på gravide forsøgsdyr, hvor der ikke var nogen synlig effekt på deres afkom.

Teknologimediet Tech Times skrev ellers mandag, at nogle argentinske læger mener, at de mange tilfælde af misdannede hoveder hos nyfødte i Brasilien skyldes insektgiften i drikkevandet.

Lægerne er fra Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST), der en argentinsk sammenslutning af læger, der beskæftiger sig med skader fra sprøjtegifte.

Ifølge PCST blev insektmidlet pyriproxyfen i 2014 tilsat Brasiliens vandforsyning for at undgå myggelarver i landets drikkevandstanke.

Annonce:

Med til PCST's argumentation hører også, at der ingen børn er født med microcephali i Colombia, hvor de seneste tal viser, at 5013 gravide kvinder er bærere af zikavirus.

Microcephali er en lidelse, der giver medfødt underudvikling af kraniet hos nyfødte.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: