WHO frygter millioner af tilfælde af zikavirus

Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter tre til fire millioner tilfælde af den myggebårne zikavirus og indkalder til krisemøde

Professor fortæller, hvordan Zika-smitten kan være opstået. Hør mere her

Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter tre til fire millioner tilfælde af den myggebårne zikavirus og indkalder nu til krisemøde.

Lederen af WHO, Margaret Chan, siger, at der er indkaldt til et krisemøde i Genève 1. februar om udviklingen.

- Zika spreder sig nu eksplosivt, siger Chan, som torsdag ledede et møde for WHO's medlemsstater.

- Truslen fra sygdommen er gået fra en mildere trussel til "alarmerende proportioner", og der skal tages stilling til passende internationale foranstaltninger, siger Chan.

Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 15:44 Niels fik zikavirus: Den første nat var den værste

Marcos Espinal, som leder WHO's amerikanske gren for smitsomme sygdomme i PAHO, siger, at ny forskning om sygdommen viser, at tre til fire millioner mennesker kan blive smittet i Syd-og Mellemamerika.

Zikavirus regnes ikke i sig selv som meget farlig for patienten. Men virus er under kraftig mistanke for at kunne give alvorlige fosterskader, hvis patienten er gravid. I Syd- og Mellemamerika er der således blevet født mange børn med for lille hovedudvikling.

I alt 27 lande, hvor aedes-myggene er udbredt, har inden for de sidste ni måneder rapporteret tilfælde af mennesker smittet med zikavirus.

De fleste tilfælde er forekommet i Brasilien med anslået mellem 440.000 og 1,3 millioner tilfælde.

Zikavirus-infektion, der overføres med myggearten aedes, kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

Virusset blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 10:05 Professor om virussmittet dansker: Skal holde sig fra ubeskyttet sex

Fakta om Zika-virus

Zikavirus-infektion er en myggeoverført sygdom, der overføres med myggearten aedes. Den kan give influenzalignende symptomer og ligner andre myggeoverførte sygdomme som denguefeber og chikungunya-infektion.

* Op til hver ottende smittede har ikke haft symptomer på infektion. Dem, der mærker symptomer, får febersygdom af fire til syv dages varighed, der kan være ledsaget af udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse. Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen.

* Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

* Zikavirus blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

* I 2007 forekom det første kendte udbrud af zikavirus på øen Yap i Stillehavet, hvor det blev anslået, at omkring 73 procent af befolkningen blev smittet. Siden har zikavirus bredt sig til andre dele af Stillehavet.

* I 10 lande/landområder forekommer aktuelt stigende eller udbredt smitteoverførsel (El Salvador, Venezuela, Colombia, Brasilien, Surinam, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama og Martinique), mens 10 andre lande/landområder indtil nu kun har oplevet sporadisk transmission (Bolivia, Guyana, Ecuador, Guadeloupe, Guatemala, Paraguay, Puerto Rico, Barbados, Saint Martin og Haiti).

* Fra oktober 2015 har de brasilianske sundhedsmyndigheder noteret 3500 mulige tilfælde af medfødt microcephali og andre skader på centralnervesystemet relateret til zikavirus-infektion.

Kilder: Statens Serum Institut

Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 08:35 Zikavirus truer karneval og OL

Samfund - 27. jan. 2016 - kl. 07:21 Første dansker er smittet med zikavirus

Zikavirus spredes med myggen Aedes aegypti. (Foto: Wikimedia Commons) Videnskab & teknik - 28. jan. 2016 - kl. 06:52 Goddag zika, på gensyn ebola: Disse sygdomme truer verden

60 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere