WikiLeaks belønner information om frihandelsaftale

Whistleblower-organisation vil have mere åbenhed om største frihandelsaftale mellem USA og EU

WikiLeaks har udlovet en belønning på 100.000 euro (over 746.000 kroner) til personer, som lækker insideinformationer om en længe planlagt handelsaftale mellem USA og Europa.

Den omstridte whistleblowerorganisation har indledt en kampagne for at indsamle pengene. På kampagnens første dag tirsdag blev der indsamlet omkring 20 procent af beløbet.

Blandt donorerne var Grækenlands tidligere finansminister Yanis Varoufakis, tøjdesigneren Vivienne Westwood og WikiLeaks' grundlægger, Julian Assange, som fortsat opholder sig på Ecuadors ambassade i London.

EU og USA har forhandlet om frihandelsaftalen TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership - i to år.

Formålet med aftalen er at få fastlagt fælles standarder for mad, produktsikkerhed og beskyttelse af data gennem udarbejdelsen af den mest omfattende frihandelsaftale, verden har set.

I løbet af april blev der gennemført flere hundrede demonstrationer mod aftalen forskellige steder i Europa. Demonstranterne frygter, at store multinationale selskaber vil få for megen magt, og at den vil skade europæiske job.

TTIP, som for tiden bliver forhandlet mellem USA og EU, er stærkt bevogtet af forhandlerne og store selskaber, som har fået særlig privilegeret adgang.

Folk må ikke vide noget, skriver WikiLeaks i en erklæring, hvori det understreges, at den 'vil sikre verden indblik i denne gigantiske aftale'.

- Hemmelighedskræmmeriet omkring TTIP kaster skygger over det europæiske demokratis fremtid, advarer Assange.

TTIP vil knytte 60 procent af verdens økonomiske produktion sammen på et kolossalt marked med 850 millioner forbrugere, som får en frihandelskorridor, der vil strække sig fra Hawaii til Litauen.

0 kommentarer
Vis kommentarer