WikiLeaks offentliggør 60.000 hemmelige dokumenter

Organisationen WikiLeaks offentliggør hemmelige saudiarabiske dokumenter. Flere er på vej.

Følg Samfund

Der er falske papirer i omløb. Pas på og lad være med at sende dem videre.

Den saudiarabiske regering har advaret sine borgere om 'dokumenter, der kan være falske'.

Advarslen er udsendt af det saudiarabiske udenrigsministerium på twitter, og den nævner ikke direkte, at det er organisationen WikiLeaks, der hentydes til.

Men det ser det ud til at være. Den britiske avis The Independent skriver, at WikiLeaks, der før har offentliggjort tusindvis af dokumenter fra blandt andet det amerikanske diplomati, har offentliggjort omkring 60.000 saudiarabiske dokumenter.

Ifølge avisen vil der i de kommende uger blive offentliggjort mange flere. WikiLeaks ligger ifølge oplysningerne inde med en halv million saudiarabiske dokumenter, der er klar til at ryge på internettet.

Blandt de første dokumenter kan man blandt andet læse om den saudiarabiske prinsesse Maha al-Ibrahim, som i 2009 løb fra en kæmpe regning for brug af limousiner i Schweiz.

Regningen var på 1,4 millioner dollar - over otte millioner kroner. Regningen fra Golden Limousine Service blev senere sendt til den saudiarabiske ambassade.

The Independent skriver, at Louis Roulet fra limousinefirmaet bekræfter regningens ægthed og siger, at det endte med, at den blev betalt.

I den mere politiske ende viser de offentliggjorte dokumenter blandt andet, at Saudi-Arabiens ambassade i Iran sporer utilfredshed blandt iranerne.

Der nævnes 'frustration blandt de iranske borgere og et stærkt ønske om et andet regime'.

Videre foreslås der metoder til at få den iranske bekymring offentliggjort via sociale medier.

Saudi-Arabien er sunnimuslimsk, mens Iran er shiamuslimsk, og forholdet mellem de to store lande på hver side af Golfen er ikke godt.

Et andet dokument viser, at de arabiske stater i Golfen tilsyneladende har været villige til at betale op til 10 milliarder dollar for at få frigivet Egyptens mangeårige diktator, Hosni Mubarak, der blev væltet i 2011, og som siden er blevet anklaget i en stribe retssager.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+