Wikileaks-stifter skal afhøres for svenske sexforbrydelser i London

Den australske journalist og Wikileaks stifter, Julian Assange, har indvilliget i at lade sig afhøre på den ecuadorianske ambassade i London vedrørende svenske sexanklager, siger hans advokat til svenske medier

Julian Assange har ikke kun problemer med de amerikanske myndigheder. Svenskerne vil gerne have fingrene i den australske journalist i forbindelse med voldtægtsanklager (Foto: AP)
Julian Assange har ikke kun problemer med de amerikanske myndigheder. Svenskerne vil gerne have fingrene i den australske journalist i forbindelse med voldtægtsanklager (Foto: AP)

I 2010 blev Assange tilbageholdt i Sverige efter han blev anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb.

Efterfølgende blev han løsladt og siden 2012 har den australske journalist og Wikileaks-stifter været indespærret på den ecuadorianske ambassade i London, hvor han har fået asyl efter han lækkede enorme mængder af hemmeligt stemplede dokumenter.

Nu oplyser australierens advokat så til flere svenske nyhedsmedier, at Assanger agter at lade sig afhøre på ambassaden i London.

- I dag har vi sendt en bekræftelse til anklageren, hvor af det fremgår, at Assanger indvilger i at lade sig afhøre, siger Thomas Olsson, der er forsvarer i sagen til Expressen.

Tidligere har den svenske anklager ellers krævet, at Julian Assange skulle stille til afhøring i Stockholm, men frygt for anholdelse og udlevering til de amerikanske myndigheder fra Assange side, har indtil videre fastlåst situationen og betydet, at australieren ikke har forladt ambasaden.

Nu ser det dog ud til, at sagen er ved at falde for forældelses fristen, og det kan have været med til at de svenske myndigheder nu har tilbudt, at afhøre Assange på ambassaden i London, skriver Expressen.

Det er dog endnu uvist, hvornår afhøringen bliver en realitet.

En afhøring af Assange foretaget på Ecuadors ambassade i London betyder nemlig, at et større juridisk puslespil nu skal lægges for at svenskerne kan få tilladelse til at foretage afhøringen på fremmed jord.

- Jeg ved ikke, hvor lang ventetiden bliver. Anklageren skal nu lave de relevante forespørgsler til Ecuadors og Storbritanniens myndigheden. Vi må se, hvor længe det tager, siger Thomas Olsson til Expressen.

37 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere