Yahya Hassan nomineret til stor litteraturpris

Yahya Hassan er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for sin anden digtsamling, oplyser Nordisk Råd

Digteren Yahya Hassan er nomineret til Nordiske Råds Litteraturpris for opfølgeren til hans særdeles succesfulde debut i 2013. Her ses han under en oplæsning på sidste års Bogforum. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Digteren Yahya Hassan er nomineret til Nordiske Råds Litteraturpris for opfølgeren til hans særdeles succesfulde debut i 2013. Her ses han under en oplæsning på sidste års Bogforum. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Den omstridte digter Yahya Hassan er en af to danske forfattere, der er blevet nomineret til den prestigefulde Nordisk Råds Litteraturpris 2020.

Det oplyser Nordisk Råd i en pressemeddelelse.

Yahya Hassan er nomineret for sin anden selvbetitlede digtsamling, der bærer titlen 'Yahya Hassan 2'. Bogen blev udgivet ved forlaget Gyldendal i november.

Yahya Hassan er nomineret sammen med 12 andre forfattere fra hele Norden.

Også danske Hanne Højgaard Viemose er nomineret for bogen 'HHV, Frshwn - Dødsknaldet i Amazonas', der også er udgivet af Gyldendal.

Yahya Hassan fik sin debut, da han i 2013 udgav digtsamlingen 'Yahya Hassan'. Den blev solgt i over 120.000 eksemplarer og er stadig den bedst sælgende debutsamling i Danmark.

I 2018 blev han dømt til psykiatrisk behandling på ubestemt tid. Det skete, efter at han havde erkendt sig skyldig i 42 lovovertrædelser om alt fra vold og trusler til hærværk og brud på et tilhold.

"Yahya Hassan 2" er en digtsamling, der beskriver Yahya Hassans op- og nedture siden debuten i 2013.

- Det er en meget personlig, mørk, ensom og rå bog, der handler om at blive det, han kalder hele Danmarks præmieperker og ikke kan falde til ro i den rolle, sagde Yahya Hassans redaktør, Simon Pasternak, i forbindelse med udgivelsen.

Digtsamlingen fik en flot modtagelse af anmeldere i flere af landets store aviser.

Både Politiken og Jyllands-Posten belønnede den med fem stjerner, mens Berlingske nøjedes med tre, da den ifølge anmelderen ikke "brænder mellem hænderne på en" på samme måde som forgængeren.

I forbindelse med nomineringen oplyser Gyldendal, at det ikke er muligt at få en kommentar fra Yahya Hassan.

Nordisk Råds Litteraturpris gik i 2019 til den danske forfatter Jonas Eika for novellesamlingen 'Efter solen'.

Nordisk Råds Litteraturpris bliver uddelt ved en ceremoni i Reykjavik den 27. oktober.