Yahya Hassans lærer: Elever sad med tårer i øjnene når han læste op

'At det blev så stort, havde ingen forestillet sig,' siger Yahya Hassans forstander på Vallekilde Højskole, hvor Hassan gik på forfatterlinjen

Digteren Yahya Hassan blev blot 24 år. Få et overblik over hans liv her. Foto/Video: Ida Guldbæk Arentsen, Joachim Ladefoged, Philip Davali, Martin Lehman, Michael Hansen, Peter Hove Olesen, Simon Fals, Carsten Bundgaard, Rasmus Flindt Pedersen, Finn Frandsen. Redigering: Emma Svendsen, Maya Westander
Følg Samfund

Digteren Yahya Hassans alt for tidlige død har chokeret personalet på Vallekilde Højskole, hvor Yahya Hassan som 17-årig gik på forfatterlinjen.

Det fortæller forstander Torben Smidt Hansen til Ekstra Bladet.

Blandt personalet er lærer på forfatterlinjen Simon Fruelund. Han havde under Hassans ophold på højskolen flere samtaler med litteraturtalentet, som ni måneder efter sin gang på skolen udkom med sin første digtsamling.

Men allerede mens han studerede på skolen, var han noget ganske særligt, fortæller Fruelund.

- Jeg kan huske, at nogle af de andre elever sad med tårer i øjnene, efter han havde læst op første gang i undervisningen. Der var en særlig gennemslagskraft i det, han skrev. Det var ret voldsomme ting, han skrev om. Om hans opvækst. Det var ret tydeligt, at her var en person, der kunne noget særligt, siger Simon Fruelund til Ekstra Bladet.

Usædvanligt begavet
Fruelund oplevede Yahya Hassan første gang, da han sammen med to andre personer, der ikke var hans forældre, kom til stedet for at høre om skolen og forfatterlinjen. Det var en anderledes 17-årig dreng end så mange andre, fortæller Fruelund.

- Han fortalte mig om, hvad han havde skrevet om, og hvad han interesserede sig for. Så stillede jeg spørgsmålet, som jeg altid gør. Nemlig hvad han kan lide at læse. Han svarede Knausgaards 'Min kamp' og også Bjørn Rasmussen. Der fik jeg fornemmelsen af, at her var en usædvanligt begavet 17-årig, som kom med en anderledes baggrund end de fleste andre elever, vi får, siger Simon Fruelund.

Det blev også bekræftet, da Yahya Hassan siden begyndte på skolen.

Simon Fruelund kan huske en særlig episode, hvor Yahya Hassan henvendte sig til ham og fortalte, at han var sigtet for nogle strafferetslige forhold, og at han muligvis skulle i fængsel.

- Der kan jeg huske, at jeg opfordrede ham til at få gjort rent bord. For jeg sagde til ham, at han havde nogle muligheder for at få ryddet op og komme videre. Det var måske naivt at tro, han kunne gøre det. Men når man står over for sådan en talentfuld person, kan man let blive forblændet. Jeg kan huske, at jeg sagde til ham, at hvis jeg var forlagschef, ville jeg give ham en kontrakt, siger Simon Fruelund.

Søgte tilbage til Aarhus
Fruelund konstaterede dog hurtigt, at det ikke var så ligetil med Yahya Hassan. Springet fra den rå, barske verden, han voksede op i, til et liv som succesfuld forfatter, var måske for stort.

- Jeg tror, at han havde svært ved at finde sig til rette i det litterære miljø i København. Han søgte derfor tilbage til Aarhus V, hvor han voksede op. Og han røg tilbage i det miljø, han var en del af i sin opvækst.

Simon Fruelund kan huske en speciel situation med Yahya Hassan, der fortalte noget om hans personlighed.

- På et tidspunkt bad han mig om at hjælpe ham med at hænge noget op på hans værelse. Det var sådan en lang planche, han havde lavet med dansk litteratur helt fra den tidligste tid frem til nu. Der var noget uskyldigt over ham. Der var noget rørende over det. Også selvom han var lysår foran de andre elever, så jordede han dem ikke i undervisningen under de faglige diskussioner. Han var rigtig sød over for dem og havde en mild og meget fin side. Han var både følsom og rå, siger Simon Fruelund.

Forstander Torben Smidt Hansen fortæller, at alle på skolen var klar over, at Yahya Hassan ville slå igennem.

- Men at det blev så stort, som det gjorde, havde ingen forestillet sig. Det kom bag på mig, at det blev så stort. Han var overalt for den første udgivelse. Alle aviser. Og deltog i rigtig mange arrangementer rundt i landet. Det er kun ganske, ganske få litterære talenter, der oplever det.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU